V prodajo polovica Intereurope

Foto: Žurnal24 intereuropa bobo t
Lastniki Intereurope so objavili oglas za javno zbiranje ponudb za odkup njihovega skupno 50,98-odstotnega deleža Intereurope. To pomeni, da z ustanovitvijo holdinga ne bo nič?
Oglej si celoten članek

Intereuropa je z Luko Koper in Slovenskimi železnicami predvidena kot sestavni del tako imenovanega načrtovanega slovenskega logističnega holdinga.

V Kadu so povedali, da so se prodajalci za prodajo odločili, ker ocenjujejo, da je trenutek za prodajo naložbe primeren. Zato pričakujejo velik interes s strani potencialnih vlagateljev.

V Sodu pravijo, da so naložbe v njihovem portfelju, med njimi tudi Intereuropa, pač namenjene prodaji za poplačilo njenih zakonskih obveznosti.

V NLB pa so pojasnili, da strategija skupine kot enega od ukrepov za dodatno sproščanje kapitala predvideva tudi odprodajo kapitalskih deležev, ki ne spadajo v osnovno dejavnost banke. Med take spada tudi delež v Intereuropi.

Vlada dokončne odločitve o tem, ali bo šla v ustanovitev holdinga, zaradi različnih pogledov vpletenih in stroke še ni sprejela, napovedala jo je za spomladi.

Vendar pa se ob današnji objavi razpisa s strani paradržavnih lastnikov Intereurope postavlja vprašanje, ali to že nakazuje na odločitev vlade.

Oglas za javno zbiranje ponudb za nakup skupno 50,98-odstotnega deleža v koprskem logističnem podjetju Intereuropa so objavili Kad, Sod, Zavarovalnica Triglav, Abanka Vipa in Luka Koper. Poleg tega je naprodaj še 1,93-odstotni delež, ki ga imajo v lasti institucionalni vlagatelji.

Intereuropo prodaja tudi Luka Koper
Pri tem velja omeniti, da je Luka Koper že decembra objavila poziv za zbiranje ponudb za svoj skoraj 25-odstotni delež v Intereuropi in v začetku februarja ob podaljšanju roka za oddajo ponudb na 31. marec napovedala, da se bo zbiranju ponudb pridružilo še nekaj večjih delničarjev.

V koprski luki so se za prodajo sicer odločili na podlagi izkazanega interesa po nakupu Intereuropinih delnic ter v skladu s sprejeto politiko upravljanja finančnih naložb.

Intereuropa: Gre za legitimno pravico lastnikov
V Intereuropi so dejali, da gre za legitimno pravico lastnikov in da si želijo partnerja, "ki ima omrežje na trgih, ki jih sami ne obvladujemo, in ki je razvil produkte, ki jih mi nimamo. Gre torej za horizontalno povezovanje."

Ob tem so še dodali, da je aktualna uprava družbe kmalu po nastopu predstavila strategijo za petletno obdobje, v kateri je eden od ciljev pridobitev strateškega partnerja, ki bi prispeval k finančni stabilnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:54 27. Julij 2011.

    kje so ti partijski frendy...ki so uspešni menađerji...to je lahko le v državi Grezenca. No ni treba jokati za Interevropo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.