V prometnih nesrečah življenje izgubila dva otroka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Letos sta življenje v prometnih nesrečah izgubila dva otroka, eden kot potnik na traktorskem priključku in drugi kot pešec. Letos do 30. maja je bilo po trenutnih podatkih v prometnih nesrečah udeleženih 135 otrok do 14. leta starosti, v enakem obdobju lani pa 142, so sporočili z Agencije za varnost prometa (AVP).
Oglej si celoten članek

Vršilka dolžnosti direktorja Agencije za varnost prometa Simona Felser je v pozivu zapisala, da je "odgovornost staršev, skrbnikov, starih staršev pri prometni vzgoji otrok ključna. Starši so otroku od prevoza iz porodnišnice prvi in največji zgled, zato ob vsaki udeležbi v prometu spoštujte cestnoprometna pravila in razmere na cesti".

Povzročitelji prometnih nesreč so v 70 odstotkih primerov vozniki motornih vozil. AVP in policija zato opozarjata, da je trk avtomobila pri hitrosti 50 kilometrov na uro za odraslega pešca enak padcu z višine 9,8 metra, posledice za otroke pa so še hujše, usodne pa že pri nižjih hitrostih.

Poročilo zmanjševanje števila smrtnih žrtev med otroki na evropskih cestah v obdobju 2011-2021, ki ga je septembra lani objavil Evropski svet za varnost v prometu, je Slovenijo sicer uvrstilo med najvarnejše na področju prometne varnosti otrok do 14. leta.

Policija in agencija sta ob priložnosti pozvala k odgovornosti in zglednemu ravnanju v cestnem prometu. V prihodnjem tednu bosta sicer potekali nacionalni preventivni akciji hitrost in varnost motoristov, v tem času bo potekal tudi poostren nadzor policistov.

 

* Fotografija je simbolična.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.