V prvem četrtletju 4,8-odstotni padec BDP

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Sloveniji se je bruto domači proizvod (BDP) v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 4,8 odstotka, je objavil statistični urad.
Oglej si celoten članek

Na trenutne gospodarske razmere pozitivno vpliva samo izvoz oziroma zunanje povpraševanje, vpliv domačega povpraševanja na gospodarsko aktivnost pa ostaja negativen.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v prvem četrtletju letos v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem zmanjšal za 0,7 odstotka, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa za 3,3 odstotka.

Izvoz večji za 1,8 odstotka

Izvoz je bil v prvem letošnjem četrtletju za 1,8 odstotka večji kot pred letom dni. Izvoz se še naprej povečuje bistveno hitreje od uvoza, zato saldo menjave blaga in storitev s tujino ohranja pozitiven vpliv na gospodarsko rast, in sicer, merjeno statično, 2,7 odstotne točke.

V transakcijah blaga in storitev s tujino je Slovenija v prvem četrtletju ponovno zabeležila presežek (5,4 odstotka BDP), enako velja za celotne transakcije države s tujino (3,4 odstotka BDP), so navedli državni statistiki.

Trošimo vse manj

Vpliv domačega povpraševanja na gospodarsko aktivnost ostaja negativen. Zmanjševanje skupnega domačega trošenja je bilo v začetku letošnjega leta podobno kot v drugi polovici 2012. Domača potrošnja je v prvem četrtletju padla za 7,7 odstotka. Zasebno trošenje je bilo 5,4 odstotka manjše kot pred letom, trošenje sektorja države se je zmanjšalo za dva odstotka.

Manjše tudi investicije

Upad bruto investicij v osnovna sredstva je bil dvoodstoten in torej znatno manjši od zmanjšanj v zadnjih nekaj četrtletjih. Deloma je to posledica posamičnih večjih, predvidoma enkratnih nakupov investicijskih proizvodov v tujini (večji uvoz). Investicije v stroje in opremo so se povečale za 14,4 odstotka, investiranje v gradbene objekte pa je bilo podobno kot ves čas v zadnjih štirih letih skoraj za petino manjše.

Najmanj dodane vrednosti v trgovini, prometu in gostinstvu

Dodana vrednost se je zmanjšala v vseh skupinah dejavnosti, in sicer v predelovalnih dejavnostih za tri odstotke, v trgovini, prometu in gostinstvu za 4,9 odstotka, v javni upravi, izobraževanju in zdravstvu pa za 0,7 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:36 31. Maj 2013.

    Bravo,Bratuškova in ostali jebivetri.Uspelo vam je podreti vlado in Slovenijo.To pa res ne zmore vsak.

  • 11:21 31. Maj 2013.

    Z dvigom DDV in zmanjšanjem plač v javnem sektorju se bo to prav gotovo popravilo...

  • 11:14 31. Maj 2013.

    Vse pada...pada....pada. Vlada vlada....vlada pada

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.