V Sloveniji bi kruh dražile trošarine

Foto: Žurnal24 (Foto: Istockphoto)
Evropska komisija ocenjuje, da bo celotna proizvodnja žit letos celo nekoliko višja kot lani. Slovenski mlinarji in peki že napovedujejo podražitve moke in kruha. Kuhar: Odziv je pretiran.
Oglej si celoten članek

Po napovedih Evropske komisije naj bi bila celotna letošnja proizvodnja žit okoli povprečja zadnjih petih let. Predviden donos po Evropski uniji bo 5,1 tone na hektar, kar je nekoliko več kot leto pred tem in 5 odstotkov nad petletnim povprečjem.

Vsi elementi trenutne tržne situacije so taki, da ni nekih realnih vzvodov za tako velike cenovne skoke, kot jih beležimo zdaj. To je zgolj trenuten pojav, kombiniran s špekulacijami in izkušnjami iz let 2007 in 2008.
Aleš Kuhar

Skoki cen zaradi panike na borzi
Cena mlete pšenice je kljub temu skokovito narasla, kar je posledica velikih požarov, ki divjajo v glavni žitnici Evrope – Rusiji. Ognjeni zublji so že zahtevali okoli 50 življenj, hkrati pa uničujejo pridelke. Cene pšenice so se na borzah v zadnjem mesecu in pol tako dvignile za okoli 50 odstotkov.

"Borze so se na novice iz Rusije
odzvale panično, kar je povezano z izkušnjami iz let 2007 in 2008 in s špekulacijami. Pridružujem se mnenju tistih komentatorjev, ki trdijo, da je doziv pretiran in se bo pomiril," je za zurnal24.si pojasnil agrarni ekonimist Aleš Kuhar.  Poudaril, da imajo tudi druge velike pridelovalke žita dobro letino, velike so tudi zaloge.

Trošarine na elektriko zvišujejo tudi ceno kruha
Nekateri slovenski peki so že napovedali podražitev moke in kruha. Da se bodo cene njihovih izdelkov dvignile, so tako za časnik Finance potrdili pri Mlinotestu, Žitu in Pekarni Pečjak. Kuhar pojasnjuje, da je položaj v Sloveniji nekoliko drugačen.

"Ključen element tu je notranjega fenomena, in sicer povišanje trošarin na energente. To pa ima zelo velik vpliv na proizvodne stroške, saj je pekarstvo eno izmed energetsko najintenzivnejših panog v gospodarstvu. Dejavnik, ki bi lahko privedel do podražitve kruha, je tako lahko podražitev energentov," pravi Kuhar.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.