V Sloveniji kroži 46 različic, število primerov angleške se je podvojilo

Foto: Saša Despot testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Foto: Saša Despot testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Foto: Saša Despot testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju
Doslej so v Sloveniji potrdili 831 primerov angleške različice novega koronavirusa. Ta različica eksponentno raste iz tedna v teden, v zadnjem tednu se je skoraj podvojila, na Koroškem pa skoraj potrojila, je danes povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.
Oglej si celoten članek

Angleška različica tako predstavlja že 33,6 odstotka vseh vzorcev, ki so jim v laboratorijih sekvencirali genom in s tem ugotavljali, za katero različico virusa gre. Doslej so izvedli 3404 sekvence, kar je po besedah Žohar Čretnikove več kot denimo v Avstriji. V zadnjem tednu so potrdili dodatne štiri primere južnoafriške različice ter sedem nigerijske različice virusa.

Poleg primerov angleške različice so doslej potrdili 27 primerov t. i. nigerijske različice in skupaj 25 primerov južnoafriške.

Novih primerov brazilske različice novega koronavirusa ni bilo, doslej so v Sloveniji potrdili le en primer te različice, pred nekaj tedni.

Foto: Saša Despot testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

Delež angleške različice narašča v vseh regijah, je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 povedala Žohar Čretnikova. V jugovzhodni Sloveniji in savinjski regiji se je pojavnost te različice skoraj podvojila, v koroški regiji skoraj potrojila.

Glede na to, da se je za angleško različico pokazalo, da je bolj kužna oz. se hitreje širi, je po njenem mnenju realno pričakovati, da bo ta različica potiskala epidemično krivuljo navzgor.

Sicer pa so se odločili, da bodo opravljali sekvenco vzorcev vseh covidnih bolnikov, ki se zdravijo na oddelkih za intenzivno terapijo, da bi lahko potem tudi ugotavljali, ali angleška različica povzroča morebiti težji potek covida-19.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 16:51 25. Marec 2021.

    Hočemo 212 različic virusa. Vsaka občina si zasluži svojo.

  • 15:23 25. Marec 2021.

    Imamo omejene kapacitete PCR testiranj, lažejo nam s številkami opravljenih sekvenciniranj. Ne opravijo pa analize prekuženosti , da se vsaj …

  • 14:37 25. Marec 2021.

    Uf, bravo res smo ubogi. A indijski sev je tudi v Sloveniji?? Od včeraj sta dva ločena. 😡 😡 😡 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.