V Sloveniji: namesto domov za starejše našli to rešitev

Foto: DEOS d.o.o. upokojenci na kmetiji Foto: DEOS d.o.o. upokojenci na kmetiji Foto: DEOS d.o.o. upokojenci na kmetiji Foto: DEOS d.o.o. upokojenci na kmetiji Foto: DEOS d.o.o. upokojenci na kmetiji Foto: DEOS d.o.o. upokojenci na kmetiji Foto: DEOS d.o.o. upokojenci na kmetiji Foto: DEOS d.o.o. upokojenci na kmetiji
S strani uporabnikov, ki so bivali na kmetiji, je partnerstvo prejelo pozitivne povratne informacije.
Oglej si celoten članek

Od leta 2019 je družba DEOS v sodelovanju z Zavodom Aktivna in kmetijami Grobelnik, Senior Turizem in Cilenšek izvajala projekt, ki se imenuje "Identifikacija pogojev vključenosti uporabnika v programe (celo)dnevnega bivanja starejših na kmetiji", ki pa se je zaključilo v oktobru 2022. Projekt se izvaja v sklopu 2. Javnega razpisa, ki ga je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in se sofinancira iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz sredstev iz proračuna Republike Slovenije.

Rezultati, ki so jih predstavili po končanem projektu, so skladni s cilji projekta, je sporočila družba DEOS. Namen projekta je bil proučitev možnosti diverzifikacije kmetijskih dejavnosti na dopolnilne dejavnosti celodnevnega in dnevne oblike bivanja odraslih in starejših oseb, ki niso odvisne od tuje pomoči.

Preživljanje starosti v mirnem okolju

Na kmetijah, kjer je potekal projekt, so bivale samostojne starejše osebe in nesamostojne osebe, ki potrebujejo manjšo pomoč. Med namestitvijo so spremljali zdravstveno stanje uporabnikov. Ob morebitnem poslabšanju zdravstvenega stanja pa so strokovnjaki družbe DEOS, ki so spremljali namestitve, nudili pomoč pri prehodu v druge oblike namestitve.

Novo oblikovan program prispeva k razbremenitvi sistema dolgotrajne oskrbe in nudi dodatne možnosti starejšim pri načrtovanju oskrbe v starosti, za uporabnike pa ponuja prijaznejše preživljanje starosti v mirnem okolju. Vključene kmetije so ustvarile dodaten, trajnostni vir prihodkov v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetijah in so tudi dosegle optimalno izrabo lastnih kapacitet ter pridobile dodatna znanja za delo s starejšimi osebami, nam je pojasnila družba DEOS.

V okviru delavnic, obiskov kmetij in medgeneracijskih druženj so v projekt vključili 20 mladih oseb z invalidnostjo ter 29 otrok, od tega tudi 7 otrok s posebnimi potrebami. Vsaka izmed treh partnerskih kmetij je ob koncu projekta znanje predala tudi najmanj dvema zavzetima kmetijama, ki nista bili partnerici projekta.

Foto: DEOS d.o.o. upokojenci na kmetiji

Celodnevna ali dnevna oblika bivanja

V projektu celodnevnega bivanja je bil vključen tudi 85-letni gospod iz Ljubljane, ki je po smrti partnerice ostal zelo osamljen. Eden izmed sinov mu je zato želel poiskati mesto v domu za starejše, ker pa mu je družba DEOS sporočila, da so kapacitete domov trenutno izpolnjene, so mu ponudili alternativno možnost bivanja na eni izmed partnerskih kmetij. Gospod je bival na kmetiji Mohorko iz okolice Lenarta v Slovenskih goricah, dokler se mu zdravstveno stanje ni poslabšalo do te mere, da bivanje na kmetiji ni bilo več mogoče, pojasnuje DEOS. V času bivanja na kmetiji je bil gospod še aktiven. Užival je v mirnem okolju, zelo rad se je družil s člani kmetije in njihovimi živalmi, reševal je križanke in se sprehajal v bližnji okolici kmetije. Vsak dan je imel na voljo doma pridelano hrano, ki so mu jo pripravili člani kmetije.

V dnevni obliki bivanja starejših pa je sodelovala 67-letna gospa iz okolice Celja. Pol leta se je dvakrat na teden na kmetiji Cilenšek, ki se v glavnem ukvarja s čebelarstvom, izvaja pa tudi apiterapijo z blagodejnimi učinki na zdravje, udeleževala delavnic izdelovanja izdelkov in čebeljega voska.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.