V Sloveniji pomanjkljiv nadzor živil

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Zalokar Oražmova na Gantarja in Židana naslovila vprašanje zvezi z izvajanjem nadzora nad dioksini v hrani ter z aktivnostmi za ustanovitev agencije za varno hrano. "Nadzor je pomankljiv," poudarja.
Oglej si celoten članek

Poslanka Cveta Zalokar Oražem navaja, da je raziskava, ki jo je leta 2008 opravila Zveza potrošnikov Slovenije, pokazala, da so potrošniki zelo zaskrbljeni za varnost hrane in da med njimi ni zaznati posebnega zaupanja v zadosten nadzor pristojnih inšpekcijskih služb. “Potrošniki večkrat dvomijo, da so ostanki pesticidov in ostalih zdravju škodljivih snovi  v živilih pod dovolj strogim nadzorom. Povečano število rakavih obolenj verjetno ni naključje,“ izpostavi.

Promocija domačih proizvodov

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano zato pozivajo, da s konkretnimi akcijami v okviru svojih pooblastil pripomore k večji promociji ter bolj dostopni ponudbi domačih proizvodov. “Doma pridelana hrana ne obremenjuje okolja z logistiko. Z domačo proizvodnjo, ki je hitro pri uporabniku, se izognemo tudi dodatnim kemikalijam za ohranitev svežine,“ poudari.  

Ministrstvo obenem opominjajo na zavezo, po kateri naj bi do konca lanskega leta pripravili vsa potrebna izhodišča za ustanovitev neodvisne agencije za varno hrano, kar je tudi zaveza koalicijske pogodbe.

Pomanjkljiv nadzor
Zalokar Oražmova poudarja, da številne organizacijske spremembe na področju varovanja živalske krme in hrane v zadnjem obdobju in način na katerega so bile spremembe izvedene ne dajejo jasnih zagotovil, da je v Sloveniji v resnici kvalitetno in ustrezno poskrbljeno za nadzor nad varnostjo hrane in krme. “Zato vas sprašujem, koliko sredstev je bilo v letu 2010  namenjenih za analize vzorcev hrane in koliko za analize vzorcev krme ter koliko inšpekcijskih pregledov konkretno je bilo opravljenih v primeru suma okužbe hrane in krme z dioksinom?“ konča poslanka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.