V šolo bi hodili, a nimajo vseh pogojev

Foto: Žurnal24 romi
Danes je svetovni dan Romov. V Evropi jih živi približno 10 milijonov. Na njihove pravice, jezik in kulturo se bomo spomnili tudi v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Dosta!
Današnji svetovni dan bodo Romi obeležili s številnimi prireditvami. V Ljubljani in Mariboru se denimo začenja mesec kulture, v Novem mestu in Murski Soboti pa že poteka vseslovenski festival romske kulture. Hkrati s prireditvami poteka tudi ozaveščevalna kampanja Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome.

Problematičen položaj
Ob današnjem dnevu predsedujoča Odboru ministrov Sveta Evrope, švicarska zunanja ministrica Micheline Calmy-Rey, in predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Mevlüt Cavusoglu pravita, da so Romi enakopravni državljani, a je kljub temu njihov položaj v družbi problematičen.

"V Evropi živi približno 10 milijonov Romov in njihove skupnosti so stalno podvržene diskriminaciji, revščini in socialni izključenosti. V veliko primerih jim niso zagotovljene niti temeljne pravice, kot so dostop do izobrazbe, zaposlitve, zdravstva in nastanitve. To je nedopustno in vsi si moramo prizadevati, da se to spremeni," sta poudarila.

Nekateri trdijo, da imajo z Romi slabe izkušnje, drugi se jih otepajo iz strahu ... Vsak ima svoje razloge, a kot kaže, se bomo morali Slovenci počasi le navaditi na številne Rome – tako kot se je pred kratkim morala tudi občina Grosuplje sprijazniti z romskim svetnikom Elkom Hudorovcem, ki mu je mandat romskega svetnika potrdilo celo upravno sodišče. Grosupeljčani so se sicer temu upirali vrsto let in se obrnili celo na ustavno sodišče, ki pa jim prav tako ni dalo prav.

"Mislim, da težave, ki so dalj časa prisotne, so že kar stalince: denimo področje urejevanja romskih naselij. A mislim, da se zadeve počasi izboljšujejo," nam je dejal Jože Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije.

Izobraževanje se povečuje
Pri vključevanju v družbo pa še vedno velik problem ostaja neizobraženost Romov. Več kot tri četrtine jih namreč nima dokončane osnovnošolske izobrazbe.

"Izobraževanje romskih otrok se povečuje in tudi vključenost. V Prekmurju stopnja izobraženosti raste, tudi na Dolenjskem in v Posavju. A vključevanje romskih otrok zahteva tudi drugačne bivalne pogoje," še pravi Horvat Muc.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.