V teh občinah največ novih primerov raka

Foto: Svit
Foto: Svit
Za rakom vsako leto zboli vsak peti prebivalec Slovenije. V okviru predstavitve stanja na področju zdravja po občinah, je Nacionalni inštiut za javno zdravje objavil podrobnejše podatke o pojavnosti te bolezni.
Oglej si celoten članek

"V Sloveniji je rak na drugem mestu med vzroki smrti. Pri moških celo na prvem mestu. V Sloveniji vsako leto za rakom zboli vsak peti prebivalec," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dodajajo, da bi skoraj polovico vseh rakavih bolezni bilo mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, redno udeležbo v presejalnih programih in z življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju.

V okviru novejših podatkov o zdravstvenem stanju prebivalstva v slovenskih občinah so posebej pogledali tudi kazalnike, povezane z rakom. Splošna umrljivost zaradi vseh vrst raka med prebivalci, starimi od 0 do 74 let je v povprečju med letoma 2011 in 2015 na ravni države 166,3 na 100.000 prebivalcev. Med občinami, v katerih je umrljivost zaradi vseh vrst raka najvišja, so Trnovska vas, Velika Polana, Štore, Črenšovci in Kozje.

Foto: NIJZ umrljivost rak

Največ novih primerov raka med letoma 2011 in 2013 so v povprečju zabeležili v Ribnici na Pohorju (8,34), Dolenjskih Toplicah (7,41), Veržej (7,41), Velike Lašče (7,30) in Zavrč (7,20). Slovensko povprečje je 5,5 primera za prej omenjeno obdobje.

Foto: NIJZ novi primeri raka

Umrljivost zaradi raka debelega črevesja je najvišja v Dornavi, sledijo Komen, Kozje, Kuzma in Škocjan. Največje število primerov raka dojke so zabeležili v Črni na Koroškem, sledijo Gornja Radgona, Kuzma, Ljubno in Sveti Jurij ob Ščavnici.

NIJZ je posebej analiziral tudi pojavnost pljučnega raka v slovenskih občinah. Največ so ga zabeležili v občinah Žetale, Ribnica na Pohorju, Sveti Jurij ob Ščavnici, Ribnica in Tišina.

Dober odziv na program Zora 

Na poziv presejalnega programa Zora, s katerim odkrivajo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu, se je v Sloveniji odzvalo od 45 do 82 odstotkov žensk, v starosti od 20 do 64 let. Najvišji odstotek beležijo v občini Tolmin, kjer se je povabilu odzvalo 82,41 odstotka žensk. Sledijo občine Žiri, Hrastnik, Zreče in Oplotnica. Slovensko povprečje je 71,5 odstotka.

Foto: NIJZ program Zora

Analizirali so tudi, koliko posameznikov se je odzvalo na testiranje v okviru Programa Svit. Vabljeni so prebivalci v starosti od 50 do 74 let. Podatki, ki so jih predstavili so za leto 2015. Do vključno leta 2014 so namreč v program vabili prebivalce, stare med 50 in 69 let. V okviru programa povabljeni oddajo vzorec blata, ki ga testirajo na prisotnost prikrite krvavitve v blatu. Več kot 70-odstotno udeležbo v programu beležijo v treh občinah, in sicer Semič, Gorenja vas – Poljane in Žiri. Slovensko povprečje je 59,7 odstotka. 

Foto: NIJZ program Svit

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:41 26. April 2017.

    To je samo interpretacija Žurnala 24 z namenom, da povečajo število klikov.

  • 06:58 24. April 2017.

    Podatek, da vsako leto zboli vsak peti prebivalec Slovenije pomeni 400.000 zbolelih za rakom vsako leto pa še ne. Čez …

  • 23:25 23. April 2017.

    Zanimivo bo videti podatke čez recimo deset, 15 let na območju Ruš, Rač, tam, kjer bodo postavili lakirnico Magna Stayer...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.