V teh podjetjih se že lahko veselijo božičnice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Najvišje božičnice si lahko obetajo zaposleni v farmacevtskih podjetjih, Leku in Krki, kjer bodo zaposleni prejeli prek tisoč evrov. O njeni višini je že odločeno tudi v Telekomu in Petrolu, medtem ko se v podjetjih, kot je Akrapovič, božičnice ne izplačujejo, zaposlene pa glede na poslovno uspešnost nagrajujejo januarja.
Oglej si celoten članek

Večina podjetij, ki smo jih povprašali, ali bodo v letošnjem letu izplačali božičnico, 13. plačo ali kako drugače nagradili zaposlene ob koncu leta, odločitve o tem še ni sprejela ali pa nam odgovora do predvidenega roka niso poslali. 

V Telekomu 600, v Petrolu 746 evrov

Zagotovo se bodo božičnice veselili zaposleni v Telekomu Slovenija. "Decembra bomo vsem zaposlenim, razen članom uprave, izplačali božičnico v višini 600 evrov bruto na zaposlenega," je pojasnila Bernarda Boh iz službe za odnose z javnostmi. "Izplačilo dela plače za poslovno uspešnost (13. plača) pa je vezano na preseganje zastavljenih ciljev za posamezno leto, tako da je morebitno izplačilo vezano na objavo revidiranih rezultatov poslovanja."

Veselijo se jo lahko tudi zaposleni v Petrolu. "Uprava družbe je sprejela sklep o izplačilu božičnice zaposlenim v Sloveniji ob zaključku poslovnega leta, ki znaša 746 evrov bruto, kar je v enaki višini kot lansko leto in leto prej," je pojasnil Aleksander Salkič iz Petrola. "Zaposleni bodo izplačilo prejeli 15. decembra, in sicer vsi enako, razen članov Uprave, ki ne prejmejo božičnice. 13. plače ne bomo izplačevali, saj zaposleni s sistemom individualne in skupinske uspešnosti že skozi leto, glede na uspešnost svojega prodajnega dela, lahko prejmejo variabilni stimulativni del plače."

Farmacevti čez tisoč evrov

V Leku so nam pretekli teden odgovorili, da o božičnicah še niso odločali, a če bo tako kot lani, bo enaka kot pretekla leta v višini okoli 1.300 evrov. "V lanskem letu pa smo tako kot v preteklih letih v Leku, članu skupine Sandoz, v skladu s kolektivno pogodbo, glede na rastoči obseg poslovanja in dosežke družbe, izplačali božičnico," pojasnuje Katarina Klemenc iz Korporativnega komuniciranja. "Božičnica, ki je bila izplačana vsem redno zaposlenim in tudi zaposlenim prek agencije ob novembrski plači, je v višini 1.300 evrov bruto enaka za vse zaposlene, v variabilnem delu pa je odvisna od plače posameznika. Poleg božičnice imamo z Lekovo kolektivno pogodbo urejeno tudi izplačilo za uspešnost, ki se obračunava glede na dejanski doprinos zaposlenega in uspešnost družbe." Foto: Profimedia Božiček

V novomeški tovarni zdravil Krka bodo vsi zaposleni dobili 1282 evra bruto božičnice, kar je enako kot lani, v Termah Krka Novo mesto pa v višini 1.099 evrov bruto. 

V Pošti Slovenije odločitve glede izplačila iz naslova poslovne uspešnosti oz. t. i. božičnice še niso sprejeli, 13. plače in drugih nagrad pa Pošta Slovenije tudi v preteklih letih ni izplačevala. "Lani je Pošta Slovenije zaposlenim izplačala del plače iz naslova poslovne uspešnosti oz. t. i. božičnico," pojasnjuje Megi Jarc iz službe za korporativno komuniciranje. "Zaposleni, ki so bili v lanskem letu prisotni na delu v celotnem obdobju, so prejeli izplačilo v višini 318,27 evrov (I. bruto), oz. približno 180 evrov neto ob upoštevanju povprečne višine plače in splošne davčne olajšave." 

Nagrajevali bodo tudi v Merkurju

Prav tako odločitve glede letnih nagrad zaposlenim, ki so vključeni v sistem letnega nagrajevanja v odvisnosti od doseganja ciljev za leto 2016 še niso sprejeli v Simobilu. "Simobilov način nagrajevanja se je v letošnjem letu nekoliko spremenil," pojasnuje Urška Gašperšič iz Simobila. "Na podlagi doseganja letnih ciljev nagrajujemo le še sodelavce na vodstvenih delovnih mestih in sodelavce, ki so v nenehnem stiku z uporabniki. Pri drugih sodelavcih so se nagrade razporedile čez celo leto v obliki višje osnovne bruto plače."

Odločitve o izplačilu božičnice za leto 2016 tudi še niso sprejeli v Holdingu Slovenske elektrarne, bodo pa nagradili zaposlene v Merkurju. "Poslovanje družbe se je po uspešno zaključenem prestrukturiranju izboljšalo do te mere, da bo uprava pod vodstvom Blaža Pesjaka ob novem letu vsem zaposlenim izplačala del plače na podlagi uspešnosti poslovanja," so sporočili iz družbe. "Višina bo odvisna od končnega presežka nad načrtovanim poslovnim izidom. Vse zaposlene pa so že tedaj presenetile darilne kartice v vrednosti 120 evrov." 

Pri Akrapoviču se veselijo januarja

V podjetju Akrapovič že nekaj let božičnico nadomešča sistem nagrajevanja. "Zaposleni v prvih mesecih naslednjega leta dobijo izplačano nagrado glede na uspešnost pri doseganju ciljev preteklega leta," pojasnjuje Živa Kaplan iz Akrapovič Kreative. "Ta nagrada je ob dobri oceni preteklega dela lahko višja od plače zaposlenega. Sistem nagrajevanja se je izkazal kot zelo dober, saj spodbuja produktivnost."

V Mercatorju 80 evrov v obliki bonov

"Zaposleni v družbi Mercator bodo prejeli božičnico v višini 80 evrov bruto v e-bonih na kartico Pika," pojasnjuje Tanja Durin iz Mercatorja. "Božičnico bodo prejeli ob izplačilu plače 15. decembra 2016." V Sparu so bolj skrivnostni. "Politika nagrajevanja je odvisna tako od rezultatov podjetja kot tudi od uspešnosti posameznika pri svojem delu," so odgovorili na vprašanje o izplačilu božičnice in/ali 13. plače.

V Luki Koper do dne, ko smo jim poslali vprašanja, o višini božičnice še niso odločili. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:38 7. December 2016.

    bog jim požegnaj

  • 14:56 7. December 2016.

    In zakaj bi furali neko blagovno znamko ali ime firme, ki so jo kupili in pripojili že n-let nazaj? 'Lek …

  • 10:13 7. December 2016.

    In država si lepo mane roke,saj pobere precej smetane,k..c pa taka država!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.