V teh regijah je različice delta največ

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Prednjačijo tri statistične regije.
Oglej si celoten članek

V 302 vzorcih novega koronavirusa, ki so jih sekvencirali med 25. julijem in 1. avgustom, so različico delta zaznali v 99 odstotka vzorcev. Vzorce je sekvenciral Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Med statističnimi regijami je različice delta največ (81) v Podravju, sledita Gorenjska (68) in Jugovzhodna Slovenija (46 primerov). Sledijo obalno-kraška (25), pomurska in savinjska (obe po 17) regija ter posavska (11), preostale statistične regije pa imajo manj deset ali manj primerov.

Različica delta je bolj nalezljiva, zato tudi v NLZOH tako kot v ostalih institucijah pozivajo k cepljenju. Zgolj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti delti.

Pri preučevanju vzorcev so potrdili so 4 različice (alfo, delto, B.1, C.36.3). Različic beta in gama v tem obdobju niso potrdili.

V letošnjem letu do 1. avgusta so s sekvenciranjem zaporedij celotnih genomov analizirali 10.299 vzorcev, od tega je bilo 1.671 genomov sekvenciranih v sodelovanju z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Dodatno so na KISLD sekvencirali še 496 vzorcev, skupno torej 10.795, od tega 10.600 iz leta 2021.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 23:35 10. Avgust 2021.

    Še po vaseh naj točno povejo, da vemo točno pri čem smo. Koga brigajo regije 😂😂😂

  • 19:58 10. Avgust 2021.

    ALFO GT MAM

  • 19:26 10. Avgust 2021.

    Vse tako natančno vedo, za vsako različico, a uspeha pri zdravljenju nimajo. Bolje bi bilo, da bi se usmerili v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.