V tem primeru novega potrdila o prebolevnosti ne boste dobili

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ponovna okužba v določenem intervalu šteje kot "serija pozitivnih izvidov".
Oglej si celoten članek

"Pri različici omikron beležimo visoko število potrjenih primerov okužbe in kljub temu, da posamezniki, ki so preboleli covid-19 razvijejo določeno stopnjo zaščite, pa trenutni podatki kažejo, lahko ponovno zbolijo za covidom-19," ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Covid-19 Novi podatki o okužbah. Tedenski prirast višji v teh treh krajih

Ponovna okužba v roku 45 dni šteje kot serija pozitivnih izvidov

A pozor, če se boste za kovidom zboleli v roku manj kot 45 dni po prejšnji okužbi, novega potrdila ne boste prejeli. "V primeru, da je med dvema pozitivnima rezultatoma izvidov manj kot 45 dni, to šteje za »serijo pozitivnih izvidov«, takrat pa se izda le potrdilo za prvega v seriji na podlagi primerjav datumov odvzemov vzorcev oziroma brisov," pojasnjujejo na NIJZ. To pomeni, da bo časovno obdobje od katerega se po preboleli bolezni velja PCT potrdilo, štelo od prve in ne od zadnje okužbe, če do te pride v roku 45 dni. 

Foto: Profimedia ljubljana covid-19 slovenija

Po 45 dneh novo potrdilo o prebolelosti

To je pomembno tako za necepljene kot cepljene z dvema odmerkoma, ki so nato zboleli za covidom. Čas trajanja veljavnosti PCT pogoja zaradi prebolele bolezni je 180 dni. "V primeru, da oseba ponovno zboli po preteku 45 dni, prejme novo potrdilo o prebolelosti," še pojasnjujejo na NIJZ. Zaprosili smo za strokovno razlago tega ukrepa, vendar pojasnila nismo dobili. 

NIJZ obdobje skrajšal iz 90 na 45 dni

1. februarja je NIJZ obdobje oziroma interval, ko je ponovna okužba veljala za tako imenovano "serijo pozitivnih izvidov", skrajšal na 45 dni, pred tem novega covidnega potrdila niso dobili tisti, ki so ponovno zboleli v roku 90 dni. Pred pojavom različice omikron je bilo ponovnih okužb v kratkem roku manj. 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:12 9. Februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 08:45 9. Februar 2022.

    Tile fašistični "strokovnjaki" niti sami ne vedo več, kako bi še zavajali narod. Časa imate do 24. aprila, ampak tokrat …

  • 15:19 8. Februar 2022.

    da posamezniki, ki so preboleli covid-19 razvijejo določeno stopnjo zaščite, pa trenutni podatki kažejo, lahko ponovno zbolijo za covidom-19,".......................Pozabili ste …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.