V trgovinah tudi ponarejen med

Foto: Žurnal24 Fotografija je simbolična. (Foto: Shutterstock)
Inšpektorat za hrano je med 21 vzorci medu iz slovenskih trgovin odkril kar sedem ponaredkov, vendar vsi izvirajo iz tujine. Takšen med sploh ni med, opozarja predsednik čebelarske zveze.
Oglej si celoten članek

Inšpektorat za hrano je dobil prijavo, da se v slovenskih trgovinah med medom najdejo tudi ponaredki. V juliju je zato inšpektorat izvedel vzorčenje medu in med 21 vzorci odkril 7 ponaredkov. Proizvajalci ponaredkov so medu predvsem dodajali sladkor in ga pregrevali, nekateri pa so cvetlični med razglasili kar za gozdnega.

Dobra novica je, da je slovenski med uspešno prestal vzorčenje. "To dokazuje, da je slovenski med kakovostno in varno živilo in da slovenski čebelarji spoštujejo dobro prakso," pravi predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč. Glede tujih proizvajalcev, ki so dodajali sladkor, pa pravi: "To je ponarejen med, ki je potem cenejši. Tukaj gre za zavajanje potrošnika, ker to ni med, saj se medu ne sme nič dodati in nič odvzeti, je samo tisto, kar prinesejo čebele.“

Noč tudi pojasnjuje, da se med sicer lahko segreva, saj vsak kristalizira, a največ do 40 stopinj Celzija. Le v tem primeru ohrani vse hranljive vrednosti. In zakaj sploh proizvajalci pregrevajo med čez primerno temperaturo? Ker v tem primeru med postane lepo tekoč in je enostavnejši za uporabo, kar je ljudem všeč, a tak med nima nobene hranljive vrednosti.

Sporni vzorci (Vir: Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.