V UKC pacientom zasebne vizitke

Foto: Žurnal24 dr. Rasto Stok (Foto: Anže Petkovšek)
Razkrivamo. Sestra v UKC pacientu dala vizitko zasebne ordinacije zdravnika iz UKC. Ministrstvo. Dr. Töth: To je obsojanja vredna deviacija.
Oglej si celoten članek

"Zgrožen sem nad slovenskim zdravstvom. Na polikliniki ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) sem, ko sem sestri večkrat potožil, da predpisana terapija ne pomaga, od nje dobil vizitko zasebne ordinacije specialista, ki me je kot zdravnik UKC že pregledal in napotil na to terapijo," nam je svojo izkušnjo razkril bralec.

Dela brez soglasja UKC
Pojasnilo. "Ker imam koncesijo in v UKC, kjer sem zaposlen za polovični delovni čas, vedo, da delam tudi v tej ordinaciji, ne potrebujem posebnega soglasja," nam je Stok pojasnil, zakaj za delo v ordinaciji v Levu UKC sploh ni zaprosil za soglasje. Ima pa priznani ortoped, ki ima v zasebni ordinaciji sliko zmagovite Jolande Čeplak iz Aten z njenim podpisom, soglasje UKC, da občasno dela v kirurškem sanatoriju v Rožni dolini in Termah Palace.

Povedal je, da se mu zdi ob tem, da plačuje prispevke v zdravstveno blagajno, nedopustno, da bi zdravnika, ki "že zdaj kot zaposleni v javni mreži ni naredil nič, klical v njegovo zasebno ordinacijo in za pregled plačal 50 evrov".

Takih ni malo
"To je totalen odklon sistema, točno tisto, kar se ne bi smelo dogajati. Gre za pridobitništvo na račun javnega zdravstva," je povedal Martin Töth z ministrstva za zdravje (MZ), ki je pripravil nov zakon o zdravstveni dejavnosti. Ta naj bi precej omejil, kaj sme zdravnik iz javnega sektorja početi v zasebnem, kar je dvignilo toliko prahu, da je v tem trenutku zakon v predalu, popravke pa pripravlja kar politika. Töth je razložil, da takih primerov, kot ga je opisal bralec, ni malo in da je dobro, "da si je en pacient končno upal javno razkriti, kaj se dogaja".

"V UKC ne delim vizitk"
In kaj na to pravi dr. Rasto Stok, specialist ortoped iz UKC, čigar vizitko zasebne ordinacije je dobil naš bralec v UKC? V petek smo se napotili v njegovo ordinacijo, ki jo ima v 11. nadstropju Hotela Lev. "Vizitk sestram v UKC ne delim, jih pa vsak lahko vzame tu na pultu," je zatrdil in s tem mislil pult zasebne ordinacije. Tega, kako so torej vizitke s pulta v Levu prišle v roke sester v UKC, ni znal pojasniti.

Foto: Žurnal24

 

Koncesionar in zasebnik
Poudaril je, da je ordinacija koncesijska in da ni zasebnik. Ko pa smo povedali, da nam je sestra prav te ordinacije v Levu, ki jo ima s kolegom dr. Ponikvarjem (prav tako uslužbencem UKC), če pridemo samoplačniško, dala termin za čez štiri dni, na napotnico pa 17. junija, je priznal, da res pregleda od šest do sedem pacientov na teden tudi samoplačniško.

Odgovore, kaj na vse to pravita šef UKC Simon Vrhunec in minister Dorijan Marušič, so nam pristojni obljubili za ponedeljek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.