V vesolju našli največje molekule

Foto: Žurnal24 Tako izgledajo Buckyjeve žoge. (Foto: Nasa)
Astronomom je s pomočjo Nasinega teleskopa uspelo v vesolju odkriti molekule, ki so jih pred 25 leti prvič opazovali v laboratoriju.
Oglej si celoten članek

Gre za molekule ogljika v obliki nogometnih žog, po arhitektu Buckminster Fullerju poimenovanih Buckyjeve žoge. Znanstveniki so do zdaj le domnevali, da te molekule plavajo po vesolju, a do zdaj niso mogli dokazati njihovega obstoja. Odkrili so jih naključno s pomočjo infrardeče svetlobe.

"Odkrili smo do zdaj največje znane molekule v vesolju. Še posebej smo vznemirjeni, ker imajo unikatne lastnosti, zaradi česar so pomemben dejavnik v kemičnih in fizikalnih procesih v vesolju," je dejal Jan Cami z univerze Western Ontario.

Buckyjeve žoge so sestavljene iz 60 ogljikovih atomov, ki so organizirani v tridimenzionalne sferične strukture. Njihovi izmenični vzorci pet- in šestkotnikov so podobni običajni nogometni žogi. Prvič je znanstvenikom uspelo odkriti tudi sorodnika Buckyjevih žog s formulo C70. Ti so bolj podobni žogi za ragbi in so sestavljeni iz 70 ogljikovih atomov.

Obstoj žog je sicer že leta 1970 predvidel japonski znanstvenik Eidži Osava, a so jih šele leta 1985 opazili v laboratoriju. Od takrat so jih našli tudi na Zemlji, in sicer v sajah iz sveč, plasteh kamnin in ostankih meteoritov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.