V vlado prihajata dve ambiciozni ženski

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
Državni zbor je Majo Makovec Brenčič imenoval za ministrico za izobraževanje, znanost in šport, Andrejo Katič pa za obrambno ministrico. Za je glasovalo 47 poslancev, proti jih je bilo 22. Primopredaja na Morsu že danes.
Oglej si celoten članek

Obe ministrici so podprli v SMC, SD in DeSUS. V NSi, ZL in SDS kandidatk, ki bosta od jutri sedeli v vladi Mira Cerarja, niso podprli. V ZaAB so se glede kandidatk vzdržali. Foto: mediaspeed Andreja Katič

Poslanci koalicije so med razpravo poudarjali, da bo v vladi kar polovica žensk. "Zadovoljni smo, ker bo enakost spolov izenačena," je dejal Matjaž Nemec (SD). Poudarjali so tudi profesionalen in odgovoren odnos obeh kandidatk, a v opoziciji so drugačnega mnenja: "Pomembno je le, da ima nekdo diplomo, da je priden, da nima ponarejene diplome," je dejal Franc Breznik, (SDS) in dodal: "Premier je naredil medvedjo uslugo kandidatkama, ko je rekel, da sta pridni." 

SDS:  Saga o ministricah se samo še nadaljuje

Tako Katičevi kot Makovec Brenčičevi so v opoziciji očitali pomanjkanje izkušenj in avtoritete. Ministrica za šolstvo bo nadomestila ministrico, ki je odstopila zaradi honorajrev, kot je dejal Jože Tanko (SDS): "Prejšnjo ministrico bo nadomestila kandidatka z istim bremenom."

Katičevi opozicija očita predvsem nepoznavanje obrambnega področja. "Zanimivo bo spremljati njeno delo. S področja obrambe ima verjetno izkušnje, če je spremljala film Reševanje vojaka Ryana, ali pa glede na to, kam gre slovenska vojska, bolj Sutjeska in Neretva," je dejal Žan Mahnič (SDS).

Mahnič je med drugim Janku Vebru (SD), predhodniku in strankarskemu kolegu Katičeve očital, da je preprečil prodajo Telekoma. "Gospodu Mahniču se zahvaljujem, ker je ugotovil, da sem zaustavil prodajo Telekoma," je poslancu SDS odvrnil Veber.

Za Violeto Tomič (ZL) je bolj kot to, da sta ženski, pomembno, kakšna politiko bosta ubrali. "Navsezadnje je tudi Angela Merkel ženska,"  je dejala Tomičeva, ki je Brenčičevi očitala premajhen poudarek na osnovnem šolstvu, kjer se spopadajo z revščino in velikimi razlikami.

Brenčičeva se po mnenju Tomičeve prav tako ni opredelila glede previsokih honorarjev: "Kandidatka ni daleč od tega, kar se je očitalo njeni predhodnici, visoki honorarji."

"Predsednik je imel srečno roko, ker je 13. maj izbral za inavguracijo ministric, dan, ko se je rodila Maria Terezija, ki je reformirala tako šolstvo kot obrambo. Ker je bila reformatorka, želim novima ministricama, da začneta z reformami," je bil hudomušen Jože Horvat (NSi) in si zaželel, da bi se obrambna ministrica Andreja Katič:"Zgledovala po vladarici sosednjih dežel in generalu Rudolfu Maistru.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:37 14. Maj 2015.

    Tvoji komentarji so čedalje bolj brezvezni, brez repa in glave. Mogoče bi ti pa koristila kakšna strokovna pomoč pri zdravljenju …

  • 12:43 14. Maj 2015.

    Katičeva ali Janša za ministra ????? Pleško je lepši.

  • 08:05 14. Maj 2015.

    strašen uspeh cmerarjeve vlade.<br />dve novi ministrici.<br />kateri ministrski položaj je na odstrelu naslednji ?<br />da vlada poskrbi za nov …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.