V zameno za podkupnino posegali v prejeto razpisno dokumentacijo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trinajst fizičnih in dvanajst pravnih oseb je osumljenih prejemanja in dajanja podkupnin v zvezi z javnimi naročili.
Oglej si celoten članek

V sredo je bilo na širšem območju PU Celje opravljenih 15 hišnih preiskav, v času katerih so enajstim osebam odvzeli prostost. Policisti si preiskovali sum korupcijskih kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine, ki jihe je osumljenih trinajst fizičnih in dvanajst pravnih oseb. 

Po zdaj znanih podatkih so vsaj štirje javni uslužbenci, zaposleni v subjektih javnega prava, najmanj od leta 2019 od različnih ponudnikov storitev v postopkih javnih naročanj del, sprejemali denarne nagrade, darila ter druge koristi. 

Osumljeni so z zlorabo svojega uradnega položaja, v okviru katerega so pripravljali razpisne dokumentacije, neposredno vplivali na izbiro ponudnikov v postopkih javnih naročanj. V postopkih javnih razpisov so fizično posegali v že prejeto razpisno dokumentacijo ter uradno prejeto in originalno razpisno dokumentacijo določenega ponudnika nadomeščali z razpisnim pogojem vsebinsko ustreznejšo ponudbo. 

Osumljeni so v postopkih naročil majhnih vrednosti pošiljali povpraševanja ponudnikom, s katerimi so se v naprej dogovorili, da bodo posredovali tako imenovane fiktivne ponudbe, saj niso vsebovale prave volje ponudnika. Služile so zgolj formalnim pogojem izvedbe postopka javnega naročanja z zbiranjem ponudb. 

Pri izvedbi tovrstnih javnih naročil so bila na podlagi določil Zakona o javnem naročanju kršena načela, ki pri delu obvezujejo javne uslužbence in javne institucije. Kršena so bila načela konkurence med ponudniki, gospodarnosti, ekonomičnosti in smotrnosti. Postopki javnega naročanja so bili izvedeni tako, da so omejevali konkurenco med možnimi ponudniki, saj so favorizirali že v naprej določenega ponudnika, s čimer posledično občine niso zagotovile gospodarne in učinkovite porabe javnih sredstev. 

Zaradi storitve kaznivih dejanj jemanja podkupnine grozi osumljenim zapor od enega do petih let ter denarna kazen. Za dajanje podkupnine je predvidena zaporna kazen od šestih mesecev do štirih let ter denarna kazen. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.