Janša na jahti podjetnika: V zdravstvu ni levih in desnih, ampak je samo biznis

Foto: Epa
Foto: Epa
Nove fotografije kažejo, da je bilo druženj Janeza Janše z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva in lobisti več. To namiguje na povezavo med finančnimi tokovi podjetij, ki so povezana z omenjenimi osebami, medtem ko zdravniki glasno opozarjajo na korupcijo v zdravstvu.
Oglej si celoten članek

Pred dvema mesecema so v javnost prišle slike druženja premierja Janeza Janše z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva pri igri golfa na Mavriciju. Novinarji portala Necenzurirano so takrat razkrili, da so se omenjeni dobili najmanj dvakrat, v letu 2003 in 2015. Novinarji 24ur pa so sedaj razkrili nove fotografije, ki kažejo, da je bilo teh srečanj več.

Podjetnik Andrej Marčič je v avgustu poslancem komisije za nadzor javnih financ pisno pojasnil, da je Janšo prvič in po naključju srečal leta 2003. Nove fotografije iz leta 2016, na katere se Janša ni odzval, kažejo, da sta se morda družila tudi na jahti na hrvaški obali. Takrat je Janša dopustoval skupaj z uspešnim lobistom Božom Dimnikom, na Marčičevi jahti. Njegova hči je ena največjih dobaviteljic v slovenskem zdravstvu, poroča 24ur.

Podjetje, katerega družbenik je Marčič, je v času sedanje Janševe vlade nedavno sklenilo milijonski posel.

Marčič je od leta 2003 zaslužil več kot 100 milijonov evrov javnega denarja. Njegovo podjetje Marand inženiringa je največ sodelovalo z onkološkim inštitutom, od koder je prejelo več kot 17 milijonov, z ministrstva za zdravje več kot 11, z obrambnega ministrstva več kot sedem. Med letoma 2007 in 2014 je bil v podjetju zaposlen tudi Žan Janša, sin Janeza Janše.

Marčič se je na nove fotografije odzval s pojasnilom, da je svoj odziv podal že poslancem avgusta. Med drugim je novinarjem zapisal: ''V življenju se je srečeval s številnimi politiki. Nikoli v tem času ni nobenemu politiku plačal dopusta ali česar koli drugega." Ali se je poleg Mavricija še zasebno družil z Janšo, ni odgovoril.

Poslovanje Marand Inženiringa

Marand Inženiring je prenehal delovati septembra 2019, na isti dan pa se je kot družbenik Marčič zapisal z dvema novima podjetjema: Integralis in Marand. Podjetje Marand plus je bilo v register Ajpes vpisano junija tega leta. Integralis je bil ustanovljen skupaj z Boštjanom Jakličem, od več kot osmih milijonov evrov javnega denarja pa je največ prišlo z ministrstva za javno upravo in generalnega sekretariata Janševe vlade konec leta pod vodstvom Boža Predaliča. Predalič je jeseni objavil razpisa izven potrjenega državnega proračuna. Za prijavo je bilo na voljo le 48 ur, so poročali na portalu Necenzurirano. 

Integralis je kot edini prijavljen v času Janševe vlade prejel dobrih milijon tristo tisoč evrov.

Ne zgolj na jahti

Nadalje so novinarji pridobili dodatne fotografije, ki dokazujejo, da sta Janez Janša in Božo Dimnik prijateljevala ne le na jahti, temveč tudi v bolj domačem okolju, in to leto kasneje.

Podjetja Dimnikove hčerke Diane so med največjimi dobavitelji v zdravstvu, saj so s prodajo medicinskega materiala in opreme državi zaslužili že več kot 200 milijonov evrov.

Korupcija v zdravstvu

Lani so se tudi zdravniki gibanja zdravstvo.si vključili v delovno skupino ministrstva za zdravje s ciljem, da se spremeni postopke javnega naročanja. Interventni kardiolog dr. Blaž Mrevlje opozarja, da "zdravstvo ni levo ni desno, da se tukaj pleni v največjem obsegu, je po 30 letih tranzicije nedopustno".

Zdravniki so predlagali postavitev referenčne cene za vsak medicinski material, a predlog ni bil sprejet, skupino pa je pet zdravnikov zapustilo."Ne želimo nositi soodgovornosti za izdelek, ki bo ohranjal sedanje stanje, ki je seveda škodljivo in bolnikom praktično neposredno krade njihov denar. Korupcija da ali ne, dejstvo je, da je Božo Dimnik zasebno druženje z Janezom Janšo zunaj golf igrišča zanikal," je povedal predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marko Noč.

Na težave je včeraj kot gost v oddaji 24UR Zvečer opozoril tudi Erik Brecelj, ki je že pred leti kot eden od prvih zdravnikov opozoril na korupcijo v slovenskem zdravstvu. Poslovanje Onkološkega inštituta s podjetjem Marand mu je znano, saj so Inštitutu priskrbeli informacijsko bazo. Kot se spomni, je po pritožbah, naj Marand zaključi delo, sledil molk.

Nato so ustanovili skupino zdravnikov, ki je skušala s podjetjem sodelovati, a brez uspeha.  Zdravniki so iz skupine kmalu izstopili. "Nato je v stiski prejšnje vodstvo najelo zunanjega sodelavca, informatika. Onkološki inštitut je pri tem storil napako, saj ni objavil javnega razpisa, je pa zunanji strokovnjak odkril številne nepravilnosti Maranda. Začuda je sledil napad stranke SDS in časopisa Dnevnik. Napadli so onkološki inštitut, zunanjega izvajalca, očitali napako, ker ni bilo razpisa, kar je bilo res. A niti malo jih niso zanimale nepravilnosti, ki jih je odkril zunanji sodelavec," je pojasnil.

"Ne mislite, da na tej jahti gostujejo samo desni politiki. Tam gostujejo tudi levi politiki. V zdravstvu ni levih in desnih, ampak je samo biznis," je zaključil Brecelj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 06:42 15. September 2021.

    Vsekakor je Janša vsega kriv! Pustimo to, da je bila na oblasti skoraj 90% Slovenske zgodovine leva politična opcija, ampak …

  • 20:54 14. September 2021.

    Ovčke že molijo za njega.

  • 20:08 14. September 2021.

    Pa kaj če obstajajo fotografije. Če JJ reče da na sliki ni on potem je to edina resnica. Tako kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.