V živilu strupena sintetična spojina

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na prodajnih policah nevarno živilo, ki se oglašuje kot zdravo.
Oglej si celoten članek

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila odpoklic ekoloških mareličnih jedrc.

Podatki o živilu
Živilo: ekološka marelična jedrca
Tržno ime: marelična jedrca
Serija: OAK 3883/01
Pakiranje: 150 g
Rok uporabe: 10.05.2019
Pakira: Ekolife natura d.o.o, Brodišče 28, 1236 Trzin

Foto: ZPS Jedrca marelic - odpoklic

V živilu je bila ugotovljena presežena najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline. Do odkritja živčnih bojnih strupov je ta veljala za najbolj strupeno sintetično spojino.

Jedrca mareličnih koščic (grenka ali sladka) predstavljajo resno tveganje za zastrupitev z cianidom. (mnenje Evropske agencije za varnost hrane, EFSA, april 2017). Jedrca mareličnih koščic vsebujejo amigdalin (cianidni glikozid), ki se ob žvečenju spremeni v cianid. V primeru zastrupitve s cianidom prenos kisika med celičnim dihanjem preneha delovati, nastopi lahko smrt.

Zastrupimo se lahko že z zaužitjem enega večjega jedrca ali dveh do treh manjših, smrtna doza pa je odvisna od človekove teže, zato so otroci bolj izpostavljeni. Jedrca naj bi učnkovala kot pomoč pri zdravljenju raka, a opozarjamo, da znanstvenih dokazov za to trditev ni. Znani so le smrtni primeri zaradi zastrupitve z marelčnimi jedrci.

Pozor! Obstaja sum, da vsebujejo steklene drobce

Tudi v drugi hrani, a dovoljene vrednosti

Vire cianovodikove kisline v prehrani poznamo, navaja literatura Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja; mednje sodijo koščice češenj, marelic,mandljev, pa tudi jabolk. Živila, ki lahko vsebujejo cianovodikovo kislino so nugati, marcipan ali njegovi nadomestki in podobni izdelki iz grenkih mandljev. Nahaja se tudi v nekaterih alkoholnih pijačah, predvsem v žganju iz koščičastih sadežev. Zato so z uredbo za nekatere od teh kategorij živil določene najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline.

Cianovodikova kislina se hitro absorbira in razporedi po telesu. Cianid (anion cianovodikove kisline) je zelo strupen, njegovi takojšnji učinki se kažejo kot glavobol, omotica, zmedenost, v višjih odmerkih (manj verjetno s hrano) pa kot omamljenost in cianoza s trzanjem in krči, ki ji sledi  terminalna  koma.

O hudih strupenih učinkih je bilo poročano pri posameznikih, ki so zaužili  preko  30  grenkih  jedrc  mareličnih  koščic,  vendar  je  zaradi  nepoznanih  vsebnosti cianogenih glikozidov v teh jedrcih, taka poročila težko presojati. Doslej  je  manj  podatkov
glede učinkov  dolgotrajne  izpostavljenosti  nizkim  odmerkom cianida.

NIJZ potrošnikom priporoča, naj upoštevajo priporočene vnose grenkih jedrc mareličnih koščic, ki jih navaja proizvajalec na embalaži izdelka, hkrati pa svetuje, naj dnevni  vnos ne  bo višji od dveh grenkih jedrc mareličnih koščic.

V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Odpoklic Ne uporabljajte teh izdelkov za lase

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:15 3. November 2017.

    Meni iz tega članka niti slučajno ni jasno ali gre v tem primeru res za sintetično spojino, ali pa za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.