V zvezi s Pomurjem vse bolj smrdi

Foto: Žurnal24 (Foto: null)
Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je začasno zadržala izvajanje pogodb za razvoj Pomurja, v katere naj bi bil vpleten tudi državni sekretar Andrej Horvat. Nekdanji minister: Morala bi vedeti.
Oglej si celoten članek

Duša Trobec Bučan je začasno zadržala izvajanje pogodb s podjetjema Oikos in Pristop v skupni vrednosti 1,5 milijona evrov.

Oikosu, ki bi moral dobiti dober milijon evrov, in Pristopu, ki bi moral dobiti slabih 600 tisoč evrov, sredstev še niso nakazali. Revizorka pregleduje tudi pogodbe s podjetjem Pribinovina in Regionalno razvojno agencijo Mura, o izsledkih pa bo ministrica javnosti predvidoma poročala čez en teden.

Delni rezultati notranje revizije so namreč pokazali, da v proračunu sploh ni bilo zagotovljenega denarja za izvajanje omenjenih pogodb, kar je v nasprotju z zakonom o izvajanju proračuna. Kako je lahko prišlo do tega, ministrica pravi, da še ne ve. Pogodbe so bile sklenjene na podlagi javnih razpisov oziroma javnih naročil v okviru pomurskega zakona.

Gjerkeš pravi, da je odgovorna Trobec Bučanova
Podpisnik spornih pogodb je bil nekdanji minister Henrik Gjerkeš, ki je izjavil, da denarja v proračunu za 2011 res ni bilo, "a sam sem se boril, da smo denar zagotovili v proračunu za letošnje in prihodnje leto. To lahko potrdi cela vlada."

Dodal je, da je bila za pravnoformalno točnost pogodb odgovorna prav Trobec Bučanova, takrat državna sekretarka. A ministrica to zanika in pravi, da pogodb, za katere protikorupcijska komisija opozarja tudi, da v nasprotju z zakonom ne vsebujejo protikorupcijskih klavzul, ni videla. Gjerkeš ji vrača s trditvijo, da je bil dogovor, da ona kot pravnica pregleda vse pogodbe, ki jih on dobi na mizo za podpis. "To je bila njena služba," dodaja.

Erjavec: Kot sekretarka je potožila
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je sicer potrdil, da ga je Trobec Bučanova kot sekretarka opozorila, da se ji zdi, da v pregled ne dobiva vseh pogodb. Dejstvo, da protikorupcijska komisija obravnava ravno Pomurje, po njegovih besedah kaže na to, da ni bilo interesa, da bi Trobec Bučanova pregledovala vse te pogodbe.

Foto: Žurnal24 null

Kot je znano, je sporne razpise pripravil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Andrej Horvat, ki je v postopku protikorupcijske komisije zaradi suma klientelističnega podeljevanja sredstev. Tudi zato mu je Trobec Bučanova odvzela pooblastila v zvezi z vodenjem projektne vladne pisarne v Pomurju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.