Varčevanje na zavarovancih

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zdravstvo. To je le potuha ZZZS, da ne išče rezerv v sistemu, opozarja vir.
Oglej si celoten članek

Odziv. “Najprej naj uredijo elektronsko beleženje delovnega časa; izkazalo se bo, da je tu v zdravstvu še veliko rezerv,” je sindikalist Drago Ščernjavič kritičen do ukrepov, s katerimi naj bi vlada sanirala zdravstveno blagajno.

Med ukrepi so vsi trije, ki prinašajo “takojšnje prihranke”, a tudi bodisi krčenje pravic bodisi višje izdatke državljanov za zdravstvo. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo tako 123-milijonski minus pokril z: desetodstotnim znižanjem bolniških nadomestil za prve tri mesece (23 milijonov prihranka), prenosom petih odstotkov pravic iz obveznega v prostovoljno zavarovanje (88 milijonov prihranka) in dvigom deleža, ki gre iz avtomobilskega zavarovanja v zdravstveno blagajno (priliv v višini 5,6 milijona).

Zdravstvene zavarovalnice so že pred časom napovedale, da bodo zaradi dodatnih stroškov podražile zdravstvena zavarovanja za okoli šest evrov na mesec. Tako bo zdravstvena blagajna, v kateri se na leto zbere 2,4 milijarde evrov in v sistemu ne more najti niti potrebnih petih odstotkov prihrankov, minus v celoti pokrila z omenjenimi tremi ukrepi. Ker pa vlada z zakonom, ki ga je sprejela v četrtek, znižuje tudi plače za deset odstotkov (o čemer se sicer še pogaja s sindikati), strokovnjak za zdravstveno ekonomiko opozarja, da prenos stroškov z zdravstvene blagajne na zavarovalnice sploh ni potreben in je le potuha ZZZS, da ne išče notranjih rezerv.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:43 17. April 2012.

    Ustavimo janšizem - zaženimo Slovenijo!<br />NE janšizmu!<br />Jutri vsi na ulice! Dost mamo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.