Varčujte, država jamči!

Foto: Žurnal24
Poslanci so na današnji seji trajno zvišali državna jamstva za bančne vloge z veljavnih 22.000 evrov na 50.000 evrov.
Oglej si celoten članek

Kot enega izmed prvih odgovorov na svetovno gospodarsko krizo je Slovenija povišala državna jamstva z 22.000 evrov na neomejeno jamstvo. Ta ukrep velja še do konca decembra 2010, njegov osnovni namen pa je ohraniti zaupanje varčevalcev v bančni sistem.

Evropska komisija že pripravlja nove spremembe direktive, s katerimi se bodo državna jamstva za bančne vloge predvidoma leta 2010 zvišala na 100.000 evrov, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar.
 

Država se je zanj odločila, potem ko so jamstva začele zviševati tudi druge evropske države. Pojavila se je namreč bojazen, da bi naši varčevalci svoje prihranke prenesli na tuje banke, ki bi jim nudile višje garancije.

Gre za državno jamstvo, v skrajnem primeru v skupni višini dobrih16 milijard evrov, in ne za sredstva, ki jih je treba zagotoviti. Ta denar bi morala država zagotoviti npr. v primeru stečaja kakšne od bank, ki je vključena v slovensko jamstveno shemo.

Po koncu prihodnjega leta, ko bo ta ukrep prenehal veljati, pa bodo banke v skladu z danes sprejeto novelo zakona varčevalcem nudile garancijo za vloge do 50.000 evrov.

 

 

 



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.