Bodo digitalni boni kmalu združljivi tudi za starejše od 55 let?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Varuh človekovih pravic Republike Slovenije je sporočil, da se v zadnjem času nanj obrača vse več starejših, ki menijo, da so diskriminirani pri pridobivanju digitalnih bonov '22, saj da za prebivalce Slovenije, stare 55 let in več, pri unovčenju bonov velja dodaten pogoj. V primerjavi z drugimi (mlajšimi) upravičenci se morajo namreč udeležiti izobraževanja s področja digitalnih kompetenc. Prav tako zanje velja prepoved združevanja bonov s svojimi (izven)zakonskimi partnerji, otroki, vnuki, brati in sestrami.
Oglej si celoten članek

Varuh se je v okviru obravnave več pobud vezanih na zatrjevano diskriminacijo starejših pri dostopu do digitalnih bonov že obrnil na Službo Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo (SVDP) ter ji dal možnost, da se opredeli do očitkov in zatrjevane diskriminacije.

Digitalni boni Namesto digitalnega bona položnica za 150 evrov

Varuh človekovih pravic je namreč kritičen do dodatnega pogoja udeležbe na izobraževalnem programu za pridobitev bona '22, saj temelji le na starosti, ne pa na dejanski potrebi. Dodatni pogoj tako neupravičeno in na podlagi osebne okoliščine (starost) omejuje starejše od 55 let, ki že lahko imajo (vsaj osnovno) digitalno znanje.

"Le dejansko znanje lahko predstavlja objektivno merilo"

Po mnenju Varuha bi pogoj moral temeljiti na oceni digitalnih kompetenc upravičencev, ne glede na njihovo starost, saj le dejansko znanje lahko predstavlja objektivno merilo. Varuh tudi meni, da je sporno, da imajo starejši od 55 let za koriščenje bonov precej manj časa od ostalih upravičencev. Glede prepovedi združevanja digitalnih bonov je Varuh SVDP predlagal, da preuči možnosti za spremembo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV), da bodo v skladu z načelom enakosti pred zakonom digitalni bon lahko združevali tudi starejši od 55 let, in sicer s svojimi sestrami, brati, (izven)zakonskimi partnerji, otroki in vnuki. 

Pojasnilo Kaos v BTC-ju: Asistentke zaradi prerivanja pobegnile, posredovala je policija

Kot je še sporočil Varuh človekovih pravic, ta pričakuje čimprejšnjo pripravo spremembe Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV), v skladu s katero bo pridobitev bona '22 mogoča tudi za starejše od 55 let brez izpolnjevanja dodatnega pogoja udeležbe na izobraževanju. Prav tako Varuh zanje pričakuje ureditev možnosti združevanja digitalnih bonov. Iz Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo so Varuhu že sporočili, da bodo oba predloga preučili in ju obravnavali na medresorski delovni skupini, ki bo pripravljala prihodnje spremembe ZSDV.

Slovenija Digitalni boni so strel v prazno

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:44 23. Avgust 2022.

    mislim, pa to ne morem verjet, le kakšna dikcija in kakšno sprenevedanje ... jaz bi začel takole: bivši minister je …

  • 13:53 23. Avgust 2022.

    Počakajmo na spremembo zakona, predvidoma v septembru...

  • 13:22 23. Avgust 2022.

    Vsak projekt J.J. je bil doslej poguben za državljane in na breme davkoplačevalcev. Dobiček je prinašal kasti SDS .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.