Vašemu računalniku se izteka čas za zastonj Windowse 10

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Microsoft opozarja, da se bo uporabnikom starih različic operacijskega sistema Windows čez nekaj dni iztekel čas, ko jih lahko brezplačno nadgradijo na Windows 10.
Oglej si celoten članek

Windows 10 so eden najboljših, če ne najboljši operacijski sistem doslej, kar jih je ustvaril Microsoft. 29. julija lani jih je uradno ponudil javnosti in to po dotlej še nikoli uporabljeni praksi - zastonj. Da bi spodbudil prehod s starejših različic, še posebej z Windows 7 in Windows 8/8.1, so pri IT gigantu uporabnikom po svetu dali eno leto časa. Uporabniki so se dobro odzvali, saj gre za daleč najhitrejši prehod na nove Windowse doslej.

Vmes so sicer izdali še več popravkov, s katerimi so se znebili tudi nekaterih hroščev oziroma omogočili, da večina naprav in programov deluje na isti način kot v starejših različicah. Pod črto je torej sedaj skrajni čas, da uporabniki nadgradijo na Windows 10, saj bo od 29. julija naprej operacijski sistem znova plačljiv - uporabniki v Evropi bodo morali za osnovno različico Home plačati 135 evrov. Različica Pro bo zelo verjetno stala prek 200 evrov.

Zakaj jih v resnici nadgraditi

Windows 10 je s seboj prinesel veliko novega oziroma se je po fiasku z Windows 8/8.1 vrnil k nekaterim prvinam prejšnjih Windowsov - vrnili so menu Start, pa čeprav bolj zapletenega, dodali Cortano digitalno asistentko, nov je brskalnik Edge, pa čeprav ga le redkokdo uporablja, prav tako je operacijski sistem interoperabilen z drugimi platformami, kot so tablice. 

Ampak zaradi tega verjetno še ne bi zamenjali starih Windowsev, še posebej če gre za razmeroma dobro delujoče Windows 7. Bistvena prednost Windows 10 je v tem, da tudi starejši računalniki delujejo z njimi hitreje.

Drugi pomemben razlog pa je, da popravkov za Windows 7 Microsoft ne bo več izdajal. Zgolj varnostne popravke bodo sicer izdajali še do leta 2020. 

Kdor ima piratsko verzijo, pa bo lahko najnovejše Windowse naložil, a jih bo lahko uporabljal le kot poskusno različico, ki bo po določenem času nehala delovati, nato pa bo moral kupiti licenco. 

"Okna 10 smo preizkusili na novih računalnikih pa tudi na starejših, sedem ali osem let starih in so se dobro obnesla. Uredili so stvari, ki so uporabnike motile na Oknih 8 in 8.1, zaslon je bolj podoben različici 7, zasedajo manj prostora kot sedmica in tudi deluje desetka malenkost hitreje," je že pred časom za zurnal24.si pojasnil Jure Forstnerič, vodja laboratorija pri reviji Monitor. 

Proces nadgradnje ni zapleten, potrebno je le slediti navodilom in biti nekoliko potrpežljiv. Ne bo odveč narediti tudi kopije nekaterih najbolj važnih dokumentov, pa čeprav Microsoft obljublja, da ne bo med nadgradnjo nobenemu "skrivil lasu". Nadgradnjo je mogoče izvesti TUKAJ.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 08:28 4. Julij 2016.

    LOL a plačati bom moral za Windowse? Prvi in edini Windowsi, ki sem jih plačal, so bili Win95, od takrat …

  • 23:03 3. Julij 2016.

    sudo apt-get upgrade in konc

  • 22:56 3. Julij 2016.

    Na 7 mi dela office brez težav. Za 10 pa bom moral vsako leto plačevati? Ne hvala

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.