Vatikan ostro kaznoval škofa

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Vatikan je z dekretom dva slovenska škofa umaknil iz javnega življenja in izključil iz Slovenske škofovske konference (SŠK). SŠK: Nadškofa sta se umaknila ob upokojitvi.
Oglej si celoten članek

Vatikan je konec aprila Slovenski škofovski konferenci (SŠK) poslal dekret, s katerim je dvema upokojenima škofoma SŠK naložil, naj se umakneta iz javnega življenja.

Poleg tega je škofoma odvzel škofovsko palico, svete maše lahko odslej darujeta le v klavzuri oziroma v samostanu, nista pa tudi več člana SŠK, piše časnik Delo. To se je zgodilo prvič v zgodovini SŠK.

Na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so pojasnili, da sta se nadškofa Alojz Uran in Franc Kramberger umaknila v zasebno življenje že ob upokojitvi novembra 2009 oziroma februarja 2011.

Pojasnili so tudi, da sta bila nadškofa razrešena službe v skladu s kanonom 401 2 Zakonika cerkvenega prava. Ta pravi, da je "krajevni škof, ki je zaradi slabega zdravja ali kakega drugega tehtnega razloga postal manj sposoben za izpolnjevanje svoje službe, zelo naprošen, naj da odpoved službi".

"Nismo prejeli nobenega dekreta"

Papež Benedikt XVI. je 28. novembra 2009 sprejel odpoved službe tedanjega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana, 3. februarja 2011 pa odpoved službe tedanjega mariborskega nadškofa metropolita Franca Krambergerja.

"Upokojena nadškofa po razrešitvi v okviru SŠK tako nimata več zadolžitev in sta se umaknila v zasebno življenje," so poudarili na škofovski konferenci.

Prav tako so zatrdili, da v zvezi z imenovanima nadškofoma niso prejeli nobenega dekreta glede umika ali sankcij. Zavrnili so tudi navedbe nekaterih medijev, da danes poteka zasedanje SŠK.

"Nekateri škofje so s člani Odbora za pastoralno načrtovanje zbrani na posvetu o slovenskem pastoralnem načrtu v Celju," so pojasnili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 22:34 7. Maj 2012.

    Pa kaj enostavno ne napišete , da su ju zabrisl iz Partije. Tudi klerofašizem je svoje otroke , ne samo …

  • 19:40 7. Maj 2012.

    Ma to se spet norca delajo, jaz sem pa že mislil, da so katermu končno kradljive prste porezali...

  • 16:22 7. Maj 2012.

    Hah pričakuješ nemogoče, no vsaj dokler je JJ na oblasti.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.