Več držav v lovu na hekerje

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Koliko stane virus te dni? Slovenski hekerji so ga prodajali za najmanj tisoč evrov. Pridržana dva, preiskava še poteka.
Oglej si celoten članek

Preiskava teče od aprila letos, preiskujejo izdelavo pripomočkov za napad na informacijski sistem in sum pranja denarja. Opravili so sedem hišnih preiskav na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Krško.

 

Mreža kupcev po vsem svetu

Pridržali so dve osebi, stari 23 in 24 let. Hudodelci so sistem prodajali po vsem  svetu, cena je bila tisoč evrov ali še več, je pojasnil Toni Kastelic, vodja centra za računalniške preiskave UKP GPU. Za tak kriminal osumljenim grozi 10 let zaporne kazni.

 

Ključno je sodelovanje

Kot je povedal Marjan Fank, pomočnik direktorja Urada kriminalistične policije, preiskava še poteka, in sicer v več državah. "Za zdaj prosim za razumevanje, saj podrobnosti ne moremo razkriti," je dejal Fank.

Španska policija je v sklopu akcije razkrila kupce programov za protipravno pridobivanje informacij. Zasegli so material, ki je zdaj pod nadzorom slovenskega pravosodja. Program je bil sicer napisan za programsko okolje Windows.

 

Stephen Gaudin, pravni ataše FBI ameriškega veleposlaništva na Dunaju, je poudaril, da je edini način, da se lahko zoperstavijo računalniški kriminaliteti, mednarodno sodelovanje policij: "Takega sodelovanja v svojih 19 letih kariere pri FBI še nisem doživel." Koliko držav točno sodeluje, Gaudin ni vedel: "Še sam ne vem, koliko držav je vpletenih, zato ne bi rad kateri delal krivico."

 

23-letnik aretiran in izpuščen

Spomnimo – pri preiskavi domnevnih kaznivih dejanj s področja računalniške kriminalitete je slovenska policija sodelovala z ameriškim Zveznim preiskovalnim uradom (FBI). Namestnik direktorja FBI za spletni kriminal v Washingtonu Jeffrey Troy pa je v sredo sporočil, da so pred dnevi v Mariboru aretirali 23-letnega Slovenca z vzdevkom Iserdo, ki naj bi bil avtor virusa. Kasneje so z GPU sporočili, da je domnevnega hekerja aretirala slovenska policija.

 

Okuženih 13 milijonov računalnikov

Preiskovali naj bi sicer trojico nekdanjih študentov mariborske fakultete za računalništvo. Ti naj bi izdelali najučinkovitejši računalniški virus, ki je okužil 13 milijonov računalnikov po domovih, univerzah, podjetjih in vladnih organizacijah. Z njegovo pomočjo so na daljavo kradli podatke o kreditnih karticah, gesla za spletno bančništvo in druge zaupne informacije, med žrtvami pa se je znašlo tudi veliko največjih ameriških podjetij in bank. Zaradi tega je primer začel preiskovati tudi FBI.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:27 6. Februar 2013.

    krekerje, ne hekerje. poglejte si že pomen besede v slovar bumbarji nepismeni.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.