Več kolapsov in oslabelosti zaradi dehidracije

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Te dni več težav zaradi zelo visokih temperatur. Izogibajte se pijačam s kofeinom, alkoholu in sladkorju.
Oglej si celoten članek

Visoke temperature, s katerimi se soočamo te dni, imajo lahko številne neprijetne posledice za zdravje: kožni izpuščaji, utrujenost, vročinski krči, motnje zavesti, vročinska izčrpanost in vročinska kap. Z upoštevanjem napotkov lahko zmanjšamo tveganje. V primeru znakov vročinskih krčev, vročinske izčrpanosti ali vročinske kapi pokličite zdravniško pomoč, svetujejo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Foto: Žurnal24 voda Dovolj tekočine in pozor pri hrani

Dnevno spijte vsaj dva litra tekočine, odvisno od stopnje potenja. Izogibajte se pijačam s kofeinom, alkoholom ali veliko sladkorja, saj povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Prav tako ne uživajte zelo hladnih pijač, ker lahko povzročijo želodčne krče. Soli tekočini sicer ne dodajajte, razen v primeru hudih fizičnih naporov z veliko potenja. Nosite bombažna ali lanena lahka, ohlapna oblačila svetlejših barv in pokrivala za glavo.

Na IVZ pozivajo tudi k pazljivosti pri uživanju hrane, saj se ta v vročini hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitev. Hrano shranjujte v hladilniku, pozorni pa bodite predvsem na mesne izdelke in proizvode, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovine. Podrobnejša navodila najdete na njihovi spletni strani.

Najbolj ogrožene skupine

Nekateri ljudje so zdravstveno bolj ogroženi. Gre predvsem za otroke do četrtega leta starosti, starejše od 65 let, kronične bolnike, ki jemljejo določena zdravila, osebe z duševnimi motnjami, s čezmerno telesno težo in tiste, ki opravljajo delo na prostem.

"Ne moremo dati točnega odgovora, koliko ljudi je iskalo nujno medicinsko pomoč zaradi težav, povezanih z vročino, ker se slednje težave izražajo skozi različne simptome in znake, ki jih evidentiramo kot razlog obravnave. Opažamo pa več težav v smislu kolapsov in oslabelosti zaradi dehidracije," so nam povedali v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.