Več obiska, več nesreč

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Vse več obiskovalcev v gorah tudi pozimi. Gorski reševalci opozarjajo na nevarnost zdrsov in snežnih plazov.
Oglej si celoten članek

Tako kot poleti je tudi pozimi v slovenskih gorah vse več obiskovalcev. Gorski reševalci so zato na današnji novinarski konferenci v Kranju znova opozorili na nevarnost zdrsov in snežnih plazov ter pozvali k uporabi ustrezne opreme. Glede na dozdajšnje podatke bo tudi letos število nesreč v gorah preseglo številko 400.

Kar dve tretjini nesreč se zgodita v poletnih mesecih, ko je obisk gora največji, vendar je tudi pozimi v gorah vse več obiskovalcev, je izpostavil predsednik komisije za informiranje in analize pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) Jani Bele in opozoril, da pozimi na planince prežijo predvsem nevarnosti zdrsa in snežnega plazu.

Ne pozabite na cepin in dereze

Bistvena je uporaba ustrezne opreme, zlasti cepina in derez. Bele je poudaril, da so nekateri res dobro opremljeni, marsikdo pa pri nakupu opreme gleda tudi na cene. "V zadnjem času se na tržišču pojavljajo razne oblike derez, ki so cenovno ugodne in se jih enostavno natakne na čevlje, vendar ti pripomočki niso primerni za gibanje visoko v gorah, kjer je treba imeti prave dereze z 12 zobmi," je opozoril.

Letos se je do novembra število nesreč v gorah in na težko dostopnih terenih, kjer posredujejo gorski reševalci, že približalo številki 400. Ponesrečenih je bilo 405 udeležencev, 29 jih je umrlo, od tega 14 gornikov. Po številu intervencij gorskih reševalcev je to leto zelo podobno lanskemu. Do konca leta pričakujejo, da se bo število reševalnih akcij povzpelo nad 400, število udeležencev pa na okrog 450.

Padci in zdrsi

Najpogostejši vzrok za nesreče v gorah ostajajo padci in zdrsi. Vse več je tudi tistih, ki jim označena planinska pot daje premalo adrenalina in se podajajo v brezpotja, kar jih nemalokrat privede v težave. Vzroki so tudi v izbiri prezahtevnih tur, v neustrezni opremljenosti in podajanju v gore kljub bolezenskim težavam. Tako so letos v gorah zabeležili kar 12 primerov srčne ali možganske kapi.

Letos je bilo med vsemi nesrečami, kjer so posredovali gorski reševalci, več gorskih nesreč, in sicer 70 odstotkov, 30 odstotkov pa je bilo drugih nesreč v gorah, predvsem zaradi različnih športnih dejavnosti v zraku. Največ dela so imeli tolminski gorski reševalci, ki so opravili kar četrtino vseh reševalnih akcij v Sloveniji, pri tem so v polovici akcij reševali ponesrečene padalce.

Otroci se učijo pomagati

Gorski reševalci so danes v Kranju predstavili tudi projekt Otroci se učijo pomagati, ki ga finančno omogoča farmacevtska družba Lek, izvaja pa jo GRZS v sodelovanju z Visoko šolo za zdravstveno nego Jesenice in Upravo RS za zaščito in reševanje. V okviru projekta se predšolski otroci in otroci prvega triletja osnovne šole učijo, kako ukrepati v primeru nesreč ali izrednih dogodkov. Kot je povedal Vasja Žemva, ki projekt vodi, je doslej tečaj že opravilo okrog 400 otrok.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.