Več Slovakov kot Slovencev

Foto: Žurnal24 (Foto: Anže Petkovšek)
Brez navala. Pričakovane gneče na začetku združenih počitnic na smučiščih ni bilo. Zeleno-rdeča. Po finančni plati bo letošnja zima zaradi splošne krize v povprečju najverjetneje pod ničlo.
Oglej si celoten članek

Smučišča. “Zaradi enotnih počitnic bomo zagotovo utrpeli veliko škodo,” pravi Milan Klančnik iz Ruške koče na Arehu, ki ima poleg gostinskega dela tudi namestitvene zmogljivosti. Dodaja, da jim poleg združenih počitnic ne gre na roko niti vreme. “Že do zdaj imamo 30 odstotkov manj prometa kot lani. Na to je zagotovo vplivala tudi kriza, saj ljudje ne zapravijo več toliko za prosti čas,” še dodaja Klančnik.

Skupne počitnice da ali ne
• 7.000 razlogov za. Minister za šolstvo Igor Lukšič pravi, da po anketah ministrstva več kot polovica vprašanih podpira skupne počitnice. Po ocenah ministrstva je 7.000 takšnih družin, ki po prejšnjem sistemu počitnic niso mogle preživljati skupaj. • Milijoni razlogov proti. Po mnenju ministrstva za gospodarstvo se bo poenotenje zimskih počitnic za slovenski turizem odražalo v velikem neposrednem izpadu prihodka, ki naj bi znašal kar od deset milijonov do 15 milijonov evrov.

Pohorje prazno
Nočna smuka na Pohorju je bila v soboto, na prvi dan zimskih počitnic, zelo slabo obiskana. Našteli smo zgolj kakih 180 smučarjev, med katerimi so prevladovali starši z otroki in tisti, ki izkoriščajo letne smučarske vozovnice. Gneče na žičniških napravah ni bilo, samevale so tudi koče in postojanke. “Katastrofa. Če bo ves teden tak kot danes, od teh skupnih počitnic ne bo nič. Žalostno je, nočne smuke so že vso sezono za okoli 60 odstotkov manj obiskane kot lani,” pravi Darko Nadelsberger, upravnik Koče Luka. Kot dodaja, redki smučarji, ki pridejo, tudi manj zapravijo. “Veliko se jih je odločilo, da sploh ne gredo na enotedenske počitnice, ker so pričakovali gnečo,” sklene.

Kar nekaj smučarjev pa se je v soboto obrnilo, preden je kupilo smučarsko vozovnico, saj je bila proga na snežnem stadionu zaprta. Proga je samevala tudi v nedeljo. “Sneg je moker in proga je kljub dopoldanskim uram v zelo slabem stanju,” pove ena izmed smučark iz Ljubljane.

Prostih sob je dovolj
Matej Obu iz Športnega centra Pohorje (ŠCP), ki upravlja vse proge na Pohorju, pojasnjuje, da njihove hotelske zmogljivosti niso polno zasedene: “Še vedno se najde kakšna soba, smo okoli 90-, ponekod 60-odstotno zasedeni. Večinoma gre za družine z otroki.” Dodaja, da so se na dodatno gnečo pripravili zaradi počitnic, ker so pričakovali več dnevnih gostov.

Kako bodo zaradi združenih počitnic smučišča ustvarila 15 milijonov evrov izgube, če imajo na leto 20 milijonov evrov prihodkov?
Igor Lukšič, minister za šolstvo

Manj kot med tednom
Po informacijah smučarskih nadzornikov RTC Žičnic Kranjska Gora je bilo smučarjev v soboto in nedeljo celo manj kot prejšnji teden. Po njihovem mnenju je za to verjetno krivo tudi slabo vreme. “Po lanskih podatkih smo imeli na dan na smučišču od 4.500 do pet tisoč obiskovalcev,” pravi Klavdija Gomboc iz RTC. Dodaja, da na dan tako zaradi združenih počitnic izgubljajo štiri tisoč smučarjev. Posebne gneče ni bilo niti na Krvavcu. Parkirišče neposredno pod nihalko se je v soboto zjutraj sicer napolnilo, popoldne pa sta bili zasedeni tudi dve parkirišči nižje.

Gneče ni bilo niti v tujini
Na avstrijskem ledeniku Moelltal, kjer je snega dovolj, je bilo konec tedna več Čehov in Slovakov kot Slovencev, čeprav je smučišče od Ljubljane oddaljeno le dve uri vožnje. Na smučišču Bad Kleinkirchheim, ki je še bliže Sloveniji, prvi počitniški konec tedna prav tako ni bilo nobene gneče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.