Večina čaka na zadnjo minuto

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Rok za poročanje se izteče 15. decembra.
Oglej si celoten članek

V evidenco najemnih poslov je doslej poročalo le okrog 6.400 zavezancev, kar je izjemno malo. Rok se izteče čez slaba dva meseca, o tem, da nepremičnino oddajajo, pa morajo poročati tako fizične kot pravne osebe.

“V skladu z novo ureditvijo poročanja v evidenco trga nepremičnin (ETN), so najemodajalci o sklenjenih najemnih poslih začeli poročati šele julija letos,” je pojasnil Aleš Perovšek, predstojnik geodetske uprave (Gurs). Predhodnika te evidence, register najemnih pogodb, smo sicer ukinili leta 2008, do uvedbe poročanja pa evidence najemnih poslov ni bilo.

Za fizične osebe velja papir


Rok za poročanje o najemnih pogodbah, ki so bili veljavne 1. julija letos ali sklenjene po tem datumu, je sicer 15. december, poročati pa morajo tako fizične kot pravne osebe. Fizične osebe lahko obrazec oddajo tudi na papirju in po pošti, teh je Gurs prejel za okrog 1.800 poslov. V elektronski obliki (to je edini dovoljen način poročanja za pravne osebe) pa so evidentirali še okrog 4.600 poslov.

Kot kaže, večina s poročanjem še čaka. Štirikrat več kot je bilo doslej oddanih obrazcev, je namreč samo fizičnih oseb, ki oddajajo premoženje v najem in so to prijavile davčni upravi (Durs) (napoved za odmero dohodnine od oddajanja premoženja v najem namreč odda več kot 26 tisoč oseb). Če pa upoštevamo podatek, da je v Sloveniji okrog 830 tisoč stanovanj in da je delež najemnikov (po zadnjem popisu) 7,4 odstotka, bi moralo biti samo stanovanj v najemu več kot 60 tisoč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.