Večina lesa bo šla v predelavo

Foto: Tjaša Blaško
Foto: Tjaša Blaško
Po vsej državi so poškodovana drevesa, največ je listavcev. Gozdarji zaradi razmer še ne morejo sanirati, večina lesa bo namenjena predelavi.
Oglej si celoten članek

Ker se sanacija v gozdovih zaradi nevarnih razmer še ni začela, so na zavodu za gozdove naredili preliminarno oceno poškodovanih dreves. Ta je 42 odstotkov celotne gozdne površine.

"Med poškodovanimi drevesi prevladujejo listavci, še posebej mlajše razvojne faze, predvsem drogovnjaki, ki so statično manj stabilni. Lomilo je seveda tudi iglavce, kjer je bila teža največja. Medtem ko je pri iglavcih lomilo samo kakšne vrhove, je pri listavcih polomilo krošnje in drevesa izruvalo," je povedal Andrej Breznikar, višji koordinator za gozdarstvo na zavodu za gozdove.

Poškodovano drevo se lahko sanira, vendar le tam, kjer so delno poškodovane krošnje. Če je drevo podrto ali polomljeno, ga je treba odstraniti, je razložil Breznikar in dodal: "Težava pa je v tem, da so v lesu prisotne napetosti in so zelo nepredvidljive."

Večina lesa v predelavo in za kurjavo

Po izkušnjah sodeč je pri tovrstnih naravnih nesrečah kakovost lesne mase slabša. "Tako da so drevesa namenjena v glavnem za predelavo, velik del gre za kurjavo, se pravi v energetske namene. Kolikor bo ostalo kakovostnega lesa, bo šlo v prodajo. Kako bo z razmerami na trgu, pa se ne ve," je še povedal Breznikar.

Sanacija se bo začela, takoj ko bodo razmere to dopuščale. Kdaj bo to, je težko napovedati. Dokler krošnje no bodo popolnoma sproščene ledu, se sanacija ne more začeti.

Prepovedana hoja po gozdu

V teh dneh je hoja po gozdnatih površinah prepovedana. Če se vseeno znajdete v gozdu in potrebujete pomoč, pokličite na številko 112.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:18 5. Februar 2014.

    to je zdaj priložnost da zalaufa slovenska lesna industrija

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.