Večino naj bi dala država

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Večino dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke naj bi izvedla Slovenija sama. O pogojih dokapitalizacije naj bi nadzorni svet odločal jutri.
Oglej si celoten članek

Vplačilo novih delnic naj bi bilo zaključeno do konca marca, saj tako zahteva Banka Slovenije. Večino dokapitalizacijskih delnic NLB naj bi vplačala država,s čimer bi se njen delež povečal na 60 odstotkov lastništva, poroča današnji Dnevnik.

Možnosti za uspešna pogajanja z belgijsko KBC naj bi bila zelo majhna. Omenjeni časnik navaja, da naj bi pogajalci ne bili kos nalogi. Predvsem jim očitajo premalo angažiranosti in preveč birokratske prijeme. KBC naj bi zahtevala večji vpliv na upravljanje banke in boljše pogoje izstopa iz lastništva. Če bo dejansko prišlo do tega, da KBC ne bo sodelovala pri dokapitalizaciji, bo najbrž vplačala toliko novih delnic, da bo ohranila 25 odstotkov plus eno delnico.

Verjetnost, da bi pri dokapitalizaciji sodeloval tretji partner, je majhna, saj zmanjkuje časa za dogovor. Vse bolj verjeten je torej scenarij, po katerem bo država sama dokapitalizirala največjo slovensko banko. Če bo država ostala brez partnerja, bo o dokapitalizaciji presojala evropska komisija. V primeru, da bi ta presodila, da gre za državno pomoč, bi o strategiji NLB odločala tudi evropska komisija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.