Večinski ali preferenčni glas

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Volilni sistem. Ključno vprašanje: ali bo sprememba lahko uvedena že pred predčasnimi volitvami.
Oglej si celoten članek

V državnem zboru bo danes javna predstavitev mnenj o spremembi volilnega sistema. V SDS predlagajo, da bi poslance volili po dvokrožnem večinskem načelu. Tako bi bili izvoljeni tisti, ki bi prejeli večino glasov vseh volivcev v volilnem okraju.

V PS ob ohranitvi proporcionalnega sistema predlagajo ukinitev volilnih okrajev. Volivci bi tako glasovali o celotni listi kandidatov v volilni enoti, uvedel pa bi se absolutno obvezni preferenčni glas.

Zdus za kombiniranega

Predlog novele volilnega zakona je vložila tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus), ki predlaga kombinirani volilni sistem, po katerem bi imel vsak volivec dva glasova: s prvim bi neposredno volil svojega poslanca, z drugim pa odločal, katera lista oziroma stranka ga bo zastopala v parlamentu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 14:35 5. Maj 2014.

    Proporcionalni je za našo koruptivno državo bolj primeren, saj nobenemu/nobeni stranki ni za zaupati da nebodo moči zlorabil za svoje …

  • 11:38 5. Maj 2014.

    kaj imaš rada tega pleškota

  • 11:37 5. Maj 2014.

    Saj, tudi tvoj pleško je bil levičar in to zelo veliki

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.