Večletni spor in soliranje bosta občane drago stala

Foto: Facebook CEROZ Zasavje.
Foto: Facebook CEROZ Zasavje.
Pet občin je vstopilo v projekt obdelave odpadkov, ena je nato izstopila. Novo občinsko vodstvo je sedaj našlo soglasje s sosedi, a bo to občane stalo precej denarja.
Oglej si celoten članek

Leta 2005 je pet zasavskih občin z medobčinsko pogodbo ustanovilo Javno podjetje CEROZ d.o.o. Po izgradnji sortirnice in kompostarne je center začel obratovati leta 2015, ko naj bi za daljše obdobje prevzel skrb nad ravnanjem z odpadki v širši regiji. 

V projekt so občine vstopile z različnim deležem lastništva. Največjega so prevzele Trbovlje (28,31 %), sledili so Zagorje ob Savi (26,43 %), Litija (22,14 %), Hrastnik (16,05 %) in Radeče (7,07 %).

Projekt CEROZ je bil razdeljen na štiri sklope. Zgradili so sortirnico in kompostarno na regijski deponiji Unično v občini Hrastnik, v drugi fazi razširili kapacitete omenjene deponije, rekonstruirali cesto med Marnim in Uničnim ter začeli s predelavo inertnih gradbenih odpadkov na deponiji Neža v občini Trbovlje.

Pod vodstvom zdaj že bivše županje Jasne Gabrič je trboveljska občina, s pojasnilom, da ne bo pokrivala izgub, za katere ni odgovorna in na katere ne mora vplivati, leta 2019 enostransko izstopila iz Ceroza. Tej napovedi je botrovalo razkritje vodstva družbe, da ima slednja okrog tri milijone evrov dolga. 

Obenem se je zaradi različnih logističnih primanjkljajev na območju deponije, kjer je kemična tovarna nekoč odlagala s sulfati prežeto sodro, nabralo več tisoč ton mešanih komunalnih odpadkov, ki so čakali na obdelavo.

Foto: Facebook Ceroz Zasavje Unično Hrastnik

12,8 milijona evrov vreden projekt CEROZ je s 70,4-odstotnim deležem sofinanciral evropski kohezijski sklad, 12,4 odstotka je prispevala država iz proračuna, občine pa so skupaj prispevale 17,2-odstotni delež.

Koncesijo za ravnanje s komunalnimi odpadki so v Trbovljah nato v letu 2021 podelili celjskemu podjetju Simbio. Ceroz je, zaradi kršenja pravice do izvajanja gospodarske javne službe, vložil tožbo proti občini in jo januarja letos na upravnem sodišču tudi dobil.

Nov veter z novim županom

Konec lanskega leta je vajeti na trboveljski občini prevzel Zoran Poznič in z njim so se Trbovlje spet začele zbliževati s sosedi in projektom Ceroz. Občina se je po januarski sodbi upravnega sodišča obrnila na Odvetniško družbo Zdolšek, ki je v njenem imenu začela reševati pravne spore, nastale med večletno "izstopno" sago.

Dosežen je bil dogovor med občinami, po katerem bo Občina Trbovlje poravnala vse sodne stroške, ki so nastali v postopku. Obenem bo občinski proračun dodatno obremenjen zaradi najema odvetniških storitev.

"Proces poenotenja trboveljske občine z ostalimi glede Ceroza je končan," so nam pojasnili na trboveljski občini. "Stroški celotnega pravnega postopka bodo presegeli 400.000 evrov," so dodali.

Kmalu bo smeti preveč

Zgodbo Ceroza, ki je kmalu po začetku obratovanja postal vzrok za slabo voljo in pravne spore, bo tako nadaljevalo vseh pet občin. 

Že čez nekaj let bo lokacija nad Hrastnikom premajhna za vse zbrane odpadke in lastniki odlagališča bodo morali bdeti nad zapiranjem deponije ter iskati nove rešitve.

Foto: Facebook Ceroz Zasavje Unično Hrastnik

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.