"Vegetarijanci so bolj zdravi"

Foto: Žurnal24 Vegetarijanci in vegani v šolah niso enakopravni z drugimi otroki. (Foto: Nik Ro
Zakon o šoli. Društvo za osvoboditev živali za pravico do veg(etarij)anskega obroka.
Oglej si celoten članek

Prehrana. "Ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) smo v sklopu razprave o spremembah zakona o osnovni šoli predlagali, naj se v zakonu določi, da mora osnovna šola učencem zagotoviti tudi vegetarijansko in vegansko prehrano," pravi Vlado Began iz Društva za osvoboditev živali in njihove pravice (DOŽP).

Meni, da je vedno več otrok vegetarijancev ali veganov, v šolah pa ne dobijo ustreznih obrokov. "Torej jedo meso ali pa ga pustijo, toda tako so prikrajšani za hranila," opozarja Began.

Šole jedilnike imajo
"Da ti otroci ne bi bili prikrajšani, so v praktikumu jedilnikov za šole in vrtce tudi primeri vegetarijanskih jedilnikov," odgovarja Cirila Hlastan Ribič z inštituta za varovanje zdravja. Kot pravi, je skrbno načrtovana lakto-ovo-vegetarijanska prehrana sprejemljiva. "Raziskave kažejo manjše tveganje vegetarijancev za civilizacijske bolezni, toda to je tudi odraz sicer bolj zdravega načina življenja," še pravi in dodaja, da pri strožji veganski različici lahko primanjkuje hranil. Odgovor MŠŠ pa še pričakujemo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.