Velik preboj v boju proti raku na dojkah

Foto: Žurnal24 main Za rakom na dojkah najpogosteje zbolevajo ženske med 50. in 70. letom.
Ameriški znanstveniki so odkrili snov, ki izjemno uspešno uničuje rakave matične celice in zavira njihov razvoj. Do zdaj so ga uspešno testirali na miših, zdaj pa bo na vrsti še test na ljudeh.
Oglej si celoten članek

Snov, ki so jo razvili znanstveniki Tehnološkega inštituta v ameriški zvezni državi Massachusetts, bo morda najučinkovitejše zdravilo v boju proti raku na dojkah. Pri poskusu na miših je snov, sicer vrsta antibiotika, izjemno učinkovito uničila matične rakave celice in močno zavrla rast tumorja.

 

Slovenija

Rak na dojkah je tako v Sloveniji kot v vseh razvitih državah najpogostejša oblika raka pri ženskah. v Sloveniji za njim na leto zboli tisoč žensk, v prihodnosti naj bi za rakom na dojkah zbolela vsaka osma ženska.



Zdravniki se še vedno ukvarjajo z vprašanjem, zakaj se celo po močnih kemoterapijah pri nekaterih ljudeh rak znova povrne. Nova snov naj bi preprečila ravno to. Pri poskusih je rakave matične celice uničila stokrat uspešneje kot katerokoli drugo zdravilo.

Vendar znanstveniki hkrati svarijo pred pretiranim vzbujanjem upanja; snov morajo najprej testirati na ljudeh in ni rečeno, da se bo izkazala za enako učinkovito kot pri miših. Tudi če bo poskus na ljudeh uspešen, bo trajalo še nekaj let, da bo zdravilo dobilo dovoljenje za uporabo.

Kljub temu vsaj nekaj optimizma velja. Vodja raziskav izvornih celic sesalcev John Stingl pravi: "To je eden izmed največjih napredkov, ki smo jim bili priča v tem letu na tem področju raziskovanja. Znanstveniki so pokazali, da je mogoče selektivno napasti rakave matične celice, ki pospešujejo rast tumorja."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.