Velike novosti pri starševskem dopustu

Foto: Profimedia fotografija je simbolična
Foto: Profimedia fotografija je simbolična
Očetje bodo izgubili 15 dni plačanega očetovskega dopusta in dobili 60 dni starševskega.
Oglej si celoten članek

V parlamentu bodo danes odločali o spremembah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Če bo zakon sprejet, bodo očetje dobili 60 dni plačanega starševskega dopusta, ki ga bodo lahko porabili do osmega leta otroka, izgubili pa bodo 15 dni očetovskega dopusta, ki so ga lahko porabili dokler ni otrok dokončal prvega razreda osnovne šole. 15 (koledarskih!) dni očetovskega dopusta ob rojstvu ostaja.

Za odsotnosti po rojstvu otroka se še vedno uporablja izraz porodniška, a v resnici gre za 105 dni materinskega dopusta, ki mu sledi 260 dni starševskega dopusta, načeloma 130 za očeta in 130 za mater, a lahko oče vse svoje dni zdaj prenese na mater, kar se v praksi najpogosteje tudi zgodi in »porodniška« za mater tako traja eno leto.

Po novem bosta imela oče in mati po 160 dni starševskega dopusta, a bo 60 dni neprenosljivega. V praksi se bo tako najbrž najpogosteje zgodilo to, da bo oče sto dni svojega dopusta prenesel na mater, ostalo pa mu bo 60 dni starševskega dopusta, ki ga bo lahko porabil do otrokovega osmega leta starosti. Neprenosljiv del dopusta lahko porabi oče tudi v času materinskega dopusta matere.

V teoriji bi lahko tudi mati po končanem materinskem dopustu (105 dni) šla v službo in na očeta prenesla sto dni svojega starševskega dopusta, 60 pa bi ga morala do otrokovega osmega leta starosti porabiti sama.

Spremembe so potrebne zaradi evropske direktive 2019/1158, ki določa, da morata imeti starša vsaj štiri mesece starševskega dopusta, pri čemer morata biti meseca neprenosljiva.

Uvaja se pravilo, da se sme starševski dopust porabiti v kosih po najmanj sedem koledarskih dni (razen če ga je ostalo manj) in to največ štirikrat letno, lahko pa tudi v obliki delne odsotnosti z dela.

Vse pravice, ki so doslej veljale do končanega prvega razreda osnovne šole otroka, bo po novem mogoče koristiti do osmega leta starosti.

Novost je tudi to, da se bo otroški dodatek znižal za tretjino, če otrok po osnovni šoli ne bo nadaljeval šolanja (otroci s posebnimi potrebami so izvzeti). Če inšpektorat za šolstvo ugotovi, da otrok iz neopravičljivih razlogov ne obiskuje pouka, se otroški dodatek tri mesece ne izplačuje v gotovini, ampak v obliki konkretnih dobrin ali plačila računov.

Po novem bosta oba starša delala s krajšim delovnikom, a skupaj ne več kot za 20 ur. Doslej je lahko eden od staršev delal štiri ure in mu je država plačala prispevke za štiri ure, nista pa smela oba starša delati vsak po šest ur.

Zakona v postopek ni vložila vlada ampak poslanska skupina NSi, torej stranka ministra za družino Janeza Ciglerja Kralja. Če bo zakon sprejet, se bo začel uporabljati šele 1. februarja 2023. Zaradi daljšega starševskega dopusta, ki bo pripadal očetom, bo prihodnje leto iz proračuna potrebno zagotoviti 5,3 milijona evrov, leta 2024 7,9 milijona evrov.

janez.zalaznik@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • MK
    08:45 31. Marec 2022.

    PRAVILNO. Mogoče povprečni oče ne bo tako brezjajčna oseba, ki poseda v gostilni, ker se boji svoje žene. Pišuka fotri, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.