Veliko podpisov, malo strinjanja

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Referendum o pokojninah. Glasovanje v državnem zboru v torek. Mnenja poslancev deljena. Sindikati. Zbrali že četrtino potrebnih podpisov.
Oglej si celoten članek

V državnem zboru so štiri ure razpravljali o tem, ali naj gre referendum o novem pokojninskem zakonu na ustavno sodišče. Poslanci bodo glasovali jutri, iz razprave pa je razvidno, da mnenja ostajajo deljena.

V SD, LDS in Zares, pobudniki presoje,  vztrajajo, da morajo o ustavnosti takšnega referenduma odločati ustavni sodniki, v SDS in SNS pa so prepričani, da gre le za manever, kako preprečiti referendum.

Vlada podprla presojo
Pobudi je zeleno luč že v petek prižgal matični odbor za delo, danes pa je presojo na dopisni seji podprla še vlada. Predlagatelji želijo od ustavnega sodišča (US) slišati odločitev, ali z odložitvijo uveljavitve novega pokojninskega zakona že prihaja do neustavnih posledic oziroma ali bi do teh lahko prišlo, če bi bil zakon na referendumu zavrnjen.

"Če bo sklep v DZ sprejet, se zbiranje podpisov zadrži do odločitve," je za Žurnal24 pojasnil pravnik Miro Cerar. "US bo v primeru sprejetja sklepa ocenjevalo, ali je referendum v skladu z ustavo ali ne. Če bi referendum povzročil neustavno situacijo, ga ne bo dovolilo. Če pa ga bo omogočilo, bo zbiranje podpisov znova steklo dan po objavi odločitve v Uradnem listu. Če bo referendum uspel, vlada eno leto ne bo smela vložiti novega zakona glede te tematike."

Foto: Žurnal24 du%C5%A1an semoli%C4%8D, sindikati

 

Dva dni, četrtina podpisov
Zbiratelji podpisov današnjo razpravo vidijo kot pričakovano nagajanje politikov. "Že videno," je bil kratek vodja največje sindikalne centrale v državi, predsednik ZSSS Dušan Semolič. "V sredo je na uradih podaljšan urnik do 17.00, z morebitno odločitvijo DZ glede ustavne presoje pa v sredo zbiranje podpisov ne bo več mogoče, kar bo številnim našim članom onemogočilo oddajo podpisov," Semolič komentira dejanja politikov.

A ga ta ne skrbijo preveč. "Samo v četrtek in petek smo zbrali že okoli 10 tisoč podpisov oziroma četrtino vseh potrebnih," je pojasnil. Za preostalih 30 tisoč podpisov je torej do izteka 40-dnevnega roka še veliko časa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.