Veselinovič se je nagradi odpovedal, tako odgovarja Ukom

Foto: Anže Petkovšek Slovenska tiskovna agencija, STA
Foto: Anže Petkovšek Slovenska tiskovna agencija, STA
Veselinovič se je letni nagradi že v ponedeljek odpovedal, ustavitev financiranja STA se nadaljuje.
Oglej si celoten članek

Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič je ob poročanju nekaterih medijev, da mu je nadzorni svet STA v ponedeljek potrdil izplačilo letne nagrade, opozoril, da se je nagradi že na seji odpovedal. Ob tem pa opozarja, da je Ukom danes zavrnil tudi plačilo zahtevka za opravljanje javne službe STA za marec.

Nadzorni svet STA je v ponedeljek med drugim potrdil revidirano letno poročilo STA za poslovno leto 2020. Poslovanje družbe je bilo uspešno kljub epidemiološkim razmeram in prvi, začasni, ustavitvi financiranja STA jeseni lani.

Člani nadzornega sveta so na tej seji v skladu z veljavno zakonsko ureditvijo odločali tudi o predlaganem sklepu o izplačilu spremenljivega dela prejemka za direktorja za poslovno leto 2020. Gre za nagrado direktorju, ki jo za poslovodstvo družb v državni lasti predvidevata t. i. Lahovnikov zakon in uredba o določilih najvišjih razmerij za osnovna plačila ter višine spremenljivih prejemkov direktorjev, navaja Veselinovič v sporočilu medijem.

Nadzorni svet STA je nagrado odobril s sklepom, v katerem je zapisano, naj se izplača, ko bo normalizirano finančno stanje STA, a se je Veselinovič, kot trdi, že na isti seji temu prejemku odrekel. To bo tudi zapisano v zapisniku seje nadzornega sveta.

Foto: Anže Petkovšek STA

O tem, kako je prišlo do dezinformacije, ki so jo objavili nekateri mediji in jo je na Twitterju komentiral tudi direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, pa navaja, da lahko sklepa "po tem, da je eden izmed članov nadzornega sveta STA zapustil sejo, še preden sem že na seji povedal, da se izplačilu te nagrade za uspešno poslovanje v letu 2020 dokončno in v celoti odrekam".

Urbanija je namreč zapisal, da je brez besed, ko se je dal Veselinovič nagraditi z dvema plačama, ob tem, da so bile zaposlenim izplačane nagrade v višini le okoli 300 evrov in ob tem, ko hkrati vsem grozi, da bo potopil podjetje v dobrem mesecu.

Veselinovič je sicer danes sporočil tudi, da je vladni urad za komuniciranje (Ukom) danes zavrnil tudi plačilo zahtevka za opravljanje javne službe za marec. Danes tako mineva že 119. dan, od kar STA opravlja javno službo brez plačila s strani države, nadaljujejo pa se tudi "aroganca, laži, blatenje, netenje konfliktov v kolektivu STA in sprenevedanje".

Ukom: Z zaskrbljenostjo spremljamo stanje

"Urad vlade za komuniciranje (UKOM) z zaskrbljenostjo spremlja stanje, v katero Slovensko tiskovno agencijo (STA) potiskajo posamezni nadzorniki STA in njen direktor Bojan Veselinović. Kljub pozivom za podpis nove pogodbe, s katero bi omogočili zakonito financiranje obveznosti, ki jih mora STA opravljati v skladu z Zakonom o STA, direktor Veselinović vztrajno zavrača dogovor z UKOM kot predstavnikom ustanovitelja, hkrati pa UKOM še vedno pošilja račune. Kljub opozorilom, da UKOM od 1. januarja 2021 s STA ni več v poslovnem odnosu, je direktor Veselinović račun za domnevno opravljanje javne službe v marcu poslal UKOM. Zaradi zgoraj navedenih dejstev je UKOM tudi tokrat zavrnil izplačilo za marec," prek spletne strane vlade sporočajo iz Ukoma.

Foto: Anže Petkovšek Uroš Urbanija Ukom Veselinoviču očita, da na STA in Twitterju objavlja propagandna sporočila, "in sicer, da ne ve, ali bo agencija dočakala svoj 30. rojstni dan. S tovrstnimi sporočili očitno za talce jemlje zaposlene, ki ob teh nenavadnih direktorjevih sporočilih niso ravnodušni oziroma neprizadeti. Naj opozorimo, da s podobnim ravnanjem direktor psihično muči zaposlene že od lanskega oktobra, ko ga je UKOM pozval, naj predloži dokumentacijo, potrebno za nadzor nad poslovanjem agencije in za vsakoletno pripravo nove pogodbe." Kot še navaja Ukom iz dopisa predsednika nadzornega sveta izhaja, "da je bilo konec leta 2020 finančno stanje STA precej boljše kakor ob koncu leta 2019".

Kot nenavadno Ukom označuje odločitev, da nadzorni svet nameni nagrado direktorju STA, ki naj bi znašal dve njegovi osnovni bruto plači, medtem ko so novinarju za delovno uspešnost prejeli 53-krat manjše nagrade. "Če to drži, to potrjuje navedbe o izkoriščanju posameznih novinarjev, ki jim direktor domnevno plačuje pet evrov za prispevek, plač redno zaposlenih pa od nastopa svojega položaja leta 2009 ni povečal. Žal teh podatkov ni mogoče preveriti, ker direktor Veselinović ne želi izpolniti svojih obveznosti iz pogodbe, ki je bila lani podpisana med STA in UKOM. Prav tako ni mogoče preveriti medijskih zapisov, da se je direktor Veselinović nagradi za leto 2020 domnevno naknadno odpovedal. Prav tako ni mogoče preveriti podatka, ali se je v zadnjih desetih letih kadar koli odpovedal visokim nagradam. Je pa seveda glede na zdajšnje stanje moralno nesprejemljivo že dejstvo, da so mu jo nadzorniki sploh odobrili," še piše Ukom.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 15:10 29. April 2021.

    Prispevek se lahko posodobi z.... https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/608a89746db73/evropska-komisija-resuje-sta-ki-od-slovenske-vlade-se-vedno-ne-dobi-denarja

  • 12:21 29. April 2021.

    Kako je mogoče, da nek Urbanija urad terorizira agencijo z denarjem davkoplačevalcev ?. Lasti si pravico, ki je ne bi …

  • 11:36 29. April 2021.

    Lepo, da se človek zaveda svojega NE dela in njegova odločitev je povsem razumna, da ne sprejme nagrade. Samo tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.