Vesoljske smeti grozijo s katastrofo

Foto: Žurnal24 Slika prikazuje vse odpadke, ki jih je Nasa do sedaj uspela identificirati. (Fot
V vesolju se je nakopičilo že toliko odpadkov, da se je zelo povečala možnost nesreče, ki bi lahko sesula satelitske komunikacije.
Oglej si celoten članek

Po besedah raketnega znanstvenika z Mednarodnega raziskovalnega inštituta za mir v Stockholmu Bharatha Gopalaswamyja je v planetarni orbiti trenutno okoli 370 tisoč kosov odpadkov (to vključuje vse od vijakov, rokavic, opuščenih raket, razstreljenih in opuščenih satelitov ter šrapnelov), piše Daily Telegraph. Za primerjavo, v nižji Zemeljski orbiti je le okoli 1.100 satelitov.

Pri tolikšnem številu odpadkov obstaja resna grožnja, da pride do trka dveh satelitov ali dveh velikih odpadnih kosov, kar bi sprožilo verižno reakcijo in ogrozilo satelite ter celo življenja astronavtov na mednarodni vesoljski postaji.

Verižna reakcija bi namreč povsem zamrznila nekatere Zemeljske sisteme, kot so GPS, telefonske povezave, televizijski prenosi in vremenske postaje, ter ogrozila obstoj okoli 180 milijard evrov vredno industrijo, ki se zanaša na te satelite.

Ameriško obrambno ministrstvo v zaupnem poročilu ob tem ugotavlja, da bi verižna reakcija dele orbite nastlala s smetmi do te mere, da vanje ne bi bilo več možno izstreliti novih satelitov. Po ocenah znanstvenikov smo sedaj na točki preloma.

Lanski trk odsluženega ruskega satelita Cosmos in satelita iz mreže Iridium, ki je za seboj pustil okoli 1.500 kosov odpadkov, ter poskusna razstrelitev satelita, ki ga je leta 2007 izvedla Kitajska, sta zato ZDA prepričala, da so ZN pomagale pripraviti smernice, v katerih pozivajo države in podjetja, naj orbite ne zasipajo s smetmi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.