Veto na šolski zakon

Foto: Žurnal24 Za izposojo učbenikov osnovnošolcem ne bo več treba plačati.
DS je sprejel veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI).
Oglej si celoten članek

Uveljavitev novele ZOFVI je z današnjo odločitvijo DS odložena. © iStockphoto

 
Državni svet je z 20 glasovi za, osmimi glasovi proti in dvema vzdržanima sprejel veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI). Pobudo za veto je dala skupina 11 državnih svetnikov, takoj za tem, ko je državni zbor v petek ob obstrukciji celotne opozicije sprejel po mnenju dela slovenske politike in stroke sporno zakonsko novelo.

Pobudnik predloga za veto Zoltan Jan je dejal, da novele zakona ne morejo sprejeti zaradi nejasnosti glede tega, kdo ga bo uresničeval, s to novelo pa naj bi bil na slabšem tudi položaj javnega šolstva, saj ni jasnih omejitev, kakšni bodo posegi vanj. Jožko Čuk je v imenu interesne skupine delodajalcev dejal, da je zanje privatizacija šolstva sicer potrebna, a ne nepremišljeno oziroma prehitro. Za podporo vetu so se odločili, ker, kot pojasnjujejo, zagovarjajo dobro javno šolsko zakonodajo, ki bo večinska in bo vključevala celoto.

Državni svetnik Janvit Golob je na obtožbe, da je bilo precej podpisov proti noveli zakona pridobljenih zaradi nevednosti, odgovoril, da je prav zato veto dobra priložnost, da se tisti, ki zadev ne poznajo dobro, z njimi bolje seznanijo in se imajo nato možnost o njih odločati. Tako pomembna tema, kot je šolstvo, bi spadala v narodovo odločanje, je še dejal.
Zastopnik lokalnih interesov Zlatko Jenko je dejal, da pri zakonu sicer podpirajo vse dobre rešitve, nasprotujejo pa slabim, ki bi jih bilo treba še enkrat razdelati. Državni svetnik Doro Hvalica se je izrekel za veto, ker se, kot je pojasnil, zavzema za ohranitev lastnega dostojanstva in za šolo, ki mora biti dobra in je ni mogoče spremeniti v vsakem političnem mandatu.

Kakovost šolstva pod vprašajem?

Novela zakona v nasprotju s pritožbami ne teži k privatizaciji šolstva ali zasebništvu, meni Zver. © BOBO

 
Minister za šolstvo in šport Milan Zver je svetnikom pojasnil, da novela zakona v nasprotju s pritožbami ne teži k privatizaciji šolstva ali zasebništvu. Elitizem se po njegovih besedah dogaja v sistemih, kjer so zasebne šole financirane iz žepa staršev, v Evropski uniji pa država skrbi, da so javno veljavni programi financirani iz državnega proračuna, je dejal. "Ta program izrecno prepoveduje šolnine in neenako dostopnost do različnih programov," je dodal.

Časa za pogovore s civilno družbo je bilo po Zverovi oceni v minulem letu več kot dovolj. "Ne poznam zakona, ki bi bil deležen večje pozornosti in socialno-političnega dialoga, kot sta ju bili šolski noveli," je dejal. Zaradi neizvajanja ZOFVI bi po njegovih besedah pod vprašaj postavili kakovost šolstva, med drugim pa izgubili podlago za bolj dejavno vključevanje staršev v šolski sistem ter za pomembno povezovanje med gospodarstvom in šolstvom. Prav v slednjem minister vidi prihodnost.

Uveljavitev novele ZOFVI je z današnjo odločitvijo DS odložena, DZ bo moral o njej vnovič glasovati. Za dokončno sprejetje novele bo potrebna podpora najmanj 46 poslancev.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.