Vibracije za sporazumevanje

Foto: Žurnal24 Ne samo žabe, tudi za slone so ugotovili, da se lahko sporazumevajo s tresljaji
Drevesne žabe, ki živijo v tropskih pragozdovih s pomočjo vibriranja vej komunicirajo z drugimi žabami.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki so ugotovili, da samci rdečeoke drevsene žabe s hitrostjo približno 12 tresljajev na sekundo ustvarjajo vibracije, s katerimi opozarjajo tekmece na isti veji, piše Daily Telegraph. Bližnje žabe tresljaje zaznajo s svojimi nogami in ustrezno odgovorijo.

Raziskovalci verjamejo, da lahko žabe s prefinjenimi variacijami v tresljajih sporočajo celo podatke o svoji velikosti, statusu in motivu. Pri tem so ugotovili, da celo zarodki v jajčecih lahko razlikujejo med vibracijami, ki jih povzroča dež, ki pada na listje ter plazečo se kačo. Če zaznajo kačo se paglavci hitreje izvalijo in skočijo v vodo, da se izognejo napadalcu

Številne vrste žab se začnejo tresti med bolj agresivnim postavljanjem, da bi prestrašile tekmece. A do sedaj so znanstveniki menili, da gre zgolj za vedenje, s katerimi so samci želeli ustvariti vtis, da so večji kot v resnici.

Najnovejše odkritje namiguje, da so znanstveniki spregledali pomemben način sporazumevanja med živalmi, saj je do sedaj veljalo, da se s tresljaji prek rastlin sporazumevajo le insekti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.