Vijugasta pot do referendumskih sprememb

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vodje poslanskih skupin danes o ustavnih spremembah referendumske ureditve.
Oglej si celoten članek

Pri predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu se vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank dogovarjajo o vložitvi predloga ustavne spremembe referendumske ureditve v parlamentarni postopek.

Parlamentarne stranke so se z izjemo NSi že spomladi načelno uskladile za sprejem te ustavne spremembe in se med drugim dogovorile za določitev 35-odstotnega kvoruma, ki bi bil potreben za veljavnost referenduma. Uvedbi kvoruma nasprotuje NSi, Pozitivna Slovenija pa je pozneje predlagala, da bi ustavna sprememba začela vejati šele leta 2015. Brez te stranke in brez NSi pa za sprejem ustavne spremembe v državnem zboru ni zadostne večine.

Manjkajo štirje glasovi

Za zdaj ima predlog ustavnih sprememb podporo 56 poslancev, za potrditev pa bi jih potrebovali 60. A po Virantovih besedah obstaja možnost, da bi predlog podprla tudi NSi, pod pogojem, da bi zaostrili pogoje za začetek postopka za razpis referenduma. Tako bi bilo za začetek postopka za razpis referenduma po predlogu NSi namesto sedanjih 2500 podpisov državljanov potrebnih 10 tisoč podpisov, overjenih na upravni enoti. To je po torkovem vrhu koalicije potrdila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak.

Virant ocenjuje, da bodo druge stranke, ki podpirajo ustavno spremembo referendumske ureditve, predlog NSi podprle in bodo tako dobili tudi glasove njenih poslancev. Po njegovih besedah je sicer veliko odvisno od SDS, ki je na najvišji ravni z ustavnimi spremembami soglašala, zato računa, da se bo tega držala tudi poslanska skupina. Iz SDS so po poročanju Radia Slovenije sporočili, da so spremembe še predmet dogovarjanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:45 5. September 2012.

    >>>>Odločni NE, Bruslju, Janši in RDEČIM !<br /><br />In kdo pol ostane? Predsednica Martina?

  • 09:53 5. September 2012.

    Brez sankcij za tiste, kateri so obubožali Slovenijo ne bo šlo!<br /><br />Ni socialne države brez ZDRAVEGA gospodarstva !<br /><br …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.