Vinogradništvo v prepad

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Martinovanja. Vinogradniki se letos praznika ne veselijo. Država jih ne zaščiti. Bojijo se tudi novih cestnih zakonov.
Oglej si celoten članek

Medtem ko martinovanje skupaj s trgatvijo ostaja eden izmed pomembnejših ljudskih praznikov – predvsem v vinorodnih okoliših – se vinogradniki množično odločajo za posek trt. V Beli krajini so v okviru prihajajočega martinovega pripravili sadjarsko – vinogradniški posvet, na katerem so izpostavili tudi prihajajoče spremembe zakonodaje o varnosti v cestnem prometu.

Posveta je udeležil tudi začetnik organiziranega vinogradništva v Beli krajini, do nedavnega semiški župan Janko Bukovec, ki je občino vodil kar 16 let. Tudi sam močan vinogradnik se za prihodnost te kmetijske panoge boji: „Ministrstvo za notranje zadeve skupaj z okoljskim dobesedno uničuje vinogradnike. Nikakor ne podpiramo pijančevanja, vendar tako ne bo šlo,“ pravi Bukovec, ki napoveduje vinogradniški apel ministrstvu pred sprejemom novih zakonov.

Tudi mi smo proti temu, da bi vinjeni vozniki vozili po cesti, vendar ljudje so popolnoma prestrašeni, bojijo se spiti tudi en sam kozarec. Vzpostavila se je fama, da se vina res več ne sme uživat,“ pravi Bukovec in doda, da vinogradništvo, eno izmed osrednjih belokranjskih kmetijskih panog drsi v prepad.

Mlačno odzivanje države belokranjski vinogradniki izpostavljajo tudi glede zaščite domače pridelave: „Iz Makedonije lahko uvozimo ustekleničeno vino po 25 centov. To naši trgovci tudi počnejo in se ne ozirajo, iz kje proizvod prihaja in ali ga imamo na domačem trgu preveč. Država pa se za zaščito domačih pridelovalcev ne zgane,“ je še črnogled Bukovec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.