Violo bodo kazensko ovadili

Foto: Žurnal24
Policija bo enega izmed članov navijaške skupine Viole ovadila. Zavračajo očitke, da bi se nad Viole spravili na podlagi kakšnega dogovora.
Oglej si celoten članek

Včeraj smo poročali o incidentu na nogometni tekmi v Stožicah. Člani navijaške skupine Viole so nam dejali, da jih policija ni obravnavala korektno in da imajo "zanesljive informacije, da je policija skupaj z Zoranom Jankovićem in NZS želela na silo umakniti navijače iz Maribora samo z enim namenom – da ti ne bi bili prisotni na nogometni tekmi".

Enega izmed navijačev je policijski pes ugriznil v roko, so nam povedali. Na policijo smo naslovili več vprašanj glede tega, kdaj se odločijo za posredovanje s psi. Odgovorili so, da so prisilna sredstva uporabili zaradi odvrnitve napada in vzpostavitve javnega reda in miru. "Zaradi neposrednega napada na enega izmed policistov pa je bil za odvrnitev napada uporabljen tudi službeni pes. Policisti bodo zoper osumljenca po vseh ugotovljenih dejstvih in okoliščinah dejanja zaradi suma storitve kaznivega dejanja Napad na uradno osebo, ko opravlja naloge javne varnosti, po 300. členu kazenskega zakonika Republike Slovenije podali kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo," nam je odgovoril tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Sebastjan Juhant.

Kdaj sme policist kot prisilno sredstvo uporabiti službenega psa: 51. člen Zakona o policiji.

Včasih so potrebna "hujša" prisilna sredstva
Dodaja, da policisti pri uporabi prisilnih sredstev sledijo načelu sorazmernosti uporabe prisilnih sredstev, torej "uporabijo najmilejše prisilno sredstvo, ki bo glede na dani položaj privedlo do uspešno izvedene zakonite naloge. Seveda pa nemalokrat najmilejše prisilno sredstvo zaradi intenzitete delovanja kršiteljev in drugih okoliščin kršitve ne omogoča izvedbo zakonite naloge, zato morajo policisti poseči po hujših prisilnih sredstvih, pri katerih pa uporaba lahko povzroči posledice (poškodbe...)."

Ukrepajo zoper vse kršitelje
Da bi se spravili nad Viole zaradi kakšnega posebnega razloga, na policiji zanikajo z besedami, da pri opravljanju nalog ukrepajo zoper vse kršitelje brez izjem. "Pri tem ni pomembno, komu kršitelji pripadajo, s kom simpatizirajo ali se tako ali drugače opredeljujejo. Kot rečeno, policija ukrepa zoper vse kršitelje, ki kršijo zakonska določila."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.