Virant skozi prvo sito

Foto: Anže Petkovšek Virant na zaslišanju za ministra Foto: Anže Petkovšek Virant na zaslišanju za ministra Foto: Anže Petkovšek Virant na zaslišanju za ministra Foto: Anže Petkovšek Virant na zaslišanju za ministra Foto: Anže Petkovšek Virant na zaslišanju za ministra
Prvi je pred odbor DZ za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo ter za notranje zadeve stopil Gregor Virant. Ta je uvodoma povedal, da se zaveda, da kandidira za ministra z izjemno veliko pristojnostjo. Po zaslišanju je odbor Viranta potrdil za kandidata za ministra.
Oglej si celoten članek

"Gre za sistem z 11 tisoč petsto zaposlenimi in te odgovornosti se zavedam. Ni pa minister za pravosodje in javno upravo policijski minister, kot se rado poudarja," pravi Virant.

Napovedal je, da bo njegova prva prioriteta boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji: da bo policija dobro in uspešno sodelovala s tožilstvom, da bo dobro preiskovala, tako da bo posledično prišlo do obsodilnih sodb.

Policija za varnost, ne represijo

Med njegovimi petimi prioritetami je tudi policija v službi državljanov. Ta mora biti po njegovem mnenju usmerjena v zagotavljanje varnostu in ne represije.

Brez levih in desnih kriminalistov

"Pri boju proti korupciji ne bo nobenih izjem, nobenih svetih krav," je napovedal. Pravi, da  nacionalni preiskovalni urad podpira že vse od njegovega začetka.

"Najhujše oblike kriminala naj preiskuje specializirana enota. Zagotovil jim bom optimalne pogoje,  vendar pričakujem kadrovsko odličnost in rezultate," je oster Virant. Od zaposlenih kriminalistov in preiskovalcev pričakuje politično nevtralnost. "Ne sme biti levih in desnih kriminalistov," pravi.  Po njegovem mnenju imajo lahko svoje politično prepričanje, ki pa jih pri svojem delu ne sme obremenjevati.

Zavzel se je za čim prejšnje imenovanje direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada. Kot pravi, se "boj proti organiziranemu kriminalu izplača, saj bo potem v državi marsikaj boljše."

"Ko se zatakne, ljudi nič ne zanima, kdo je kriv in kdo na koga kaže s prstom. Ali tožilci na policijo ali obratno. Tipičen primer je Balkanski bojevnik. Vsi čutimo, da je v tem primeru bilo nekaj hudo narobe. In v takih primerih je potrebno pogledati celotno verigo," razlaga Virant.

Mladi policisti premalo plačani

V policiji Virant vidi strukturni problem. Po njegovem so mladi policisti premalo plačani, povprečno z okoli 700 evrov. Njihovo delo pa želi poenostaviti tudi z elektronskim poslovanjem.

Za poenostavitev postopkov na meji

Ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo si bo Virant prizadeval za poenostavitev mejne kontrole, tako da se bomo na meji ustavili le enkrat. Napovedal je, da bosta hrvaška in slovenska mejna policija skupaj.

Z ukinitvijo mejne kontrole pa se bo po Virantovih napovedih kasneje odpravil tudi kadrovski problem v policiji. Takrat bodo policisti lahko premeščeni na druga delovna mesta, pravi Virant.

Za nagrajevanje tistih, ki nosijo glavo na prodaj

Posebne enote policije na sklic je potrebno nagraditi, ker nosijo glavo na prodaj, je prepričan Virant. "Da bo še nekaj jasno: mirni shodi, protesti so zakoniti. 

Poanta policijskega dela tudi ni, da se naštanca čimveč kazni," odgovarja Virant in dodaja, da naj bo policija tam, kjer so prometno najbolj varnostno ogrožena območja.

Vinjete so po njegovem mnenju pomembno prispevale k dvigu prometne varnosti, saj se ljudje ne izogibajo več avtocestam, da bi privarčeli kak evro.

Boljša e-uprava

Med proritete Virant daje tudi prijazno in učinkovito javno upravo, ki deluje kot servis za državljane in podjetja, ki je del rešitve in ne del problema. Znotraj tega pa bo, kot je napovedal, posebno pozornost posvečal odpravljanju administrativnih ovir.

Za dogovor o masi za plače

Kot časovno prioriteto pa je navedel dogovor s sindikati javnega sektorja o finančno vzdržni masi za plače in izboljšave plačnega sistema javnega sektorja v smeri večje fleksibilnosti in managerske avtonomije.

Delo bo temeljilo na sodelovanju in vključevanju

"Moje delo bo, če mi boste dali podporo, temeljilo na sodelovanju in vključevanju. Eden mojih glavnih partnerjev bodo sindikati javnega sektorja. Partnerski odnos pa želim tudi z nadzornimi organi: s Komisijo za preprečevanje korupcije, s tožilstvom, Računskim sodiščem in varuhinjo človekovih pravic," zaključuje Virant, ki teh institucij ne vidi kot sovražnike vlade, temveč kot institucije, ki izvajajo nadzor. Njihovo kritiko, še dodaja Virant, močno ceni.

Foto: Anže Petkovšek Virant na zaslišanju za ministra Na koncu še ostra vprašanja

Po začetni predstavitvi so bila na vrsti vprašanja članov odbora. Evo Irgl iz SDS je zanimalo, zakaj ne nasprotuje več, da bi bilo tožilstvo še naprej pod Ministrstvom za notranje zadeve. Naj pojasni tudi to, kaj je zanj korupcija in ali je zanj korupcija tudi to, da je dobival nadomestilo za smrad od deponije v okolici njegovega zdajšnjega doma tudi takrat, ko tam še ni živel.

Virant ji je odgovoril, da je bila njegova stranka res za to, da se tožilstvo prenese pod MNZ. Da pa je takoj po podpisu koalicijske pogodbe pomisleke začela izražati strokovna javnost. "Kar se mene tiče zdaj, bi tožilstvo ostalo pod MNZ. Glede na vse kritike in nezaupanja, pa se mi zdi bolje, da se vrne pod ministrstvo za pravosodje. Za DL bi bilo sprejemljivo tudi, če bi se združila ministrstvo za notranje zadeve in pravosodje," je povedal.

Breznik: Ne cenim vaših osebnostnih lastnosti

Poslanec Franc Breznik iz SDS je Virantu povedal, da ga ceni kot strokovnjaka, njegovih osebnostnih lastnosti pa ne. "Minister pa mora imeti osebnostne lastnosti poštenjaka, da gre pogosto tudi preko sebe in zaradi česar ga ljudje cenijo, to ga tudi naredi kot vodjo," pravi Breznik.

"O svojih osebnostnih lastnostih ne bom razpravljal, ker sem jih vedno deležen v povezavi s političnimi stališči," je Brezniku odgovarjal Virant. "Bolezen te družbe je, da si načelen vedno, ko si za Janšo ali Kučana. Mislim pa, da je človek vedno pošten in načelen, ko sledi svojim vrednotam. Jaz bom danes poskušal dokazati, da sem, zato o svojih lastnostih ne bom razpravljal," je dodal.

Izpostavil je še, da je potrebno razlikovati med tovariškostjo in lažno solidarnostjo: "Če je nek poslanec ogoljufal zelo veliko ljudi, ga ne bom zagovarjal samo zato, ker je moj poslanec, in prav tako ne poslanke, ki je ponaredila praktično vsak dokument, ki je šel iz njenih rok, samo zato, ker je poslanka."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 20:23 18. Marec 2013.

    Sanjal sem, da sta Hilda in Ivan v progastih pižamah igrala domine, Janko pa ji je pod skupinskim tušem umival …

  • 15:23 18. Marec 2013.

    Gec spet se opravičujemo KLOBO nam je pobegnil ,ko je pregriznil verigo in glasno vpil!<br />Vpil je nekaj takega kot …

  • 14:57 18. Marec 2013.

    Neoliberalizmova smrt<br />In kako je lahko Neoliberalizem tako hitro potoval z enega konca sveta na drugega? S pomočjo tretje pošasti, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.