Virant spreminja koalicijsko pogodbo

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Predsednik Liste Virant Gregor Virant je predlog za spremembo koalicijske pogodbe, po kateri bi se pristojnost za tožilstvo obdržala na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, že posredoval koalicijskim partnerjem.
Oglej si celoten članek

V stranki pričakujejo, da bo odločitev takšna kot v primeru gospodarske diplomacije.

Sklep o tem, da predlaga spremembo koalicijske pogodbe, je svet Liste Virant sprejel na seji v sredo, in sicer na predlog ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča. Kot pojasnjujejo v poslanski skupini, je sprememba posledica upoštevanja mnenj širše strokovne javnosti, minister pa je navedel tudi več organizacijsko-tehničnih razlogov, ki podpirajo takšno rešitev.

V Listi Virant so sicer odprti za pobude, predloge in mnenja širše strokovne in laične javnosti. "Ravno odločitev za pobudo o spremembi koalicijske pogodbe je odraz odprtosti za uveljavitev drugačnih rešitev," še pojasnjujejo.

Spremembe dosegel novi minister

Pličanič je sicer že v sredo zvečer pojasnil, da je svet stranke njegov predlog podprl soglasno. Kot je poudaril, je Slovenija v razmerah, ko je učinkovito delovanje pravne države in sodstva še posebej pomembno, enako pa velja tudi za državno tožilstvo. Eden ključnih argumentov, ki jih zagovarja, pa je pomen videza neodvisnosti vseh pravosodnih organov. "Tožilstvo sodi v okvir pravosodja," trdi Pličanič.

Ravno Lista Virant je še v okviru koalicijskih pogajanj predlagala prenos tožilstva pod pristojnost ministrstva za notranje zadeve, kar pa Pličanič, sicer minister iz kvote te stranke, pojasnjuje z navedbami, da je stranka v povezavi s tem predlagala tudi združitev notranjega in pravosodnega ministrstva. Ker pa do združitve omenjenih resorjev ni prišlo in ker prenosu tožilstva nasprotuje tudi večji del strokovne javnosti, je vodstvo Liste Virant tudi sprejelo Pličaničev predlog.

V stranki Gregorja Viranta pričakujejo, da bo odločitev takšna kot v primeru gospodarske diplomacije. Gospodarska diplomacija, ki naj bi v skladu s koalicijsko pogodbo po novem sodila pod okrilje gospodarskega ministrstva, bo namreč tudi v prihodnje ostala na zunanjem ministrstvu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:12 23. Februar 2012.

    Kdo je ta sluz na sliki?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.