Virus: za dostop do lastnih dokumentov 50 evrov

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Tudi v Sloveniji se je pojavil trojanski konj, ki zakriptira dokumente na računalniku in za ponovni dostop do njih zahteva plačilo.
Oglej si celoten članek

"Uporabniki ne morejo več do svojih dokumentov, saj so ti kriptirani. Trojanski konj za odklep dokumentov zahteva 50 evrov," so sporočili iz podjetja F-Secure.

Škodljiv program Ransomcrypt se je po njihovih podatkih danes pojavil tudi v Sloveniji.

"Trojanski konj deluje tako, da po zagonu pregleda vse mape na računalniku, nato pa vse dokumente, slike in bližnjice kriptira ter jim na konec imena doda podaljšek '.EnCiPhErEd'. V vsaki mapi kreira tudi datoteko 'How to decrypt.txt' z navodilom," so zapisali v podjetju.

V navodilu je zahteva, da oškodovani uporabnik za odklep datotek na njegov račun Ukash ali Paysafecard nakaže 50 evrov. Za odklep ima uporabnik pet poizkusov vnosa kode, zatem se program izbriše in pusti na računalniku kriptirane datoteke, opozarjajo pri F-Secure.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.