Višji otroški dodatki, štipendije in drugi socialni transferji

Foto: Boštjan Tacol Denar, evri, štetje denarja
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je v petkovem Uradnem listu objavilo sklep o uskladitvi socialnih transferjev. Višji bodo otroški dodatki, štipendije, pomoč ob rojstvu otroka in vsi drugi transferji.
Oglej si celoten članek

"Sem mama 16 letnega otroka z posebnimi potrebami, z več diagnozami, takoj po njegovem rojstvu so ugotovili hudo okvaro. Jaz sem prej bila zaposlena in po izteku porodniške sem dobila odločbo delno izgubljen dohodek to dobivam do njegovega 18 leta. Potem pa ne vem, kaj bo. V glavnem, 16 let dobivam isto nadomestilo niti centa ne dajo. Ko sem bila še v službi, sem dobila regres, božičnico, zdaj pa nič," nam je potarnala mama otroka s posebnimi potrebami, ki pravi, da že leta dobiva le 569 evrov na mesec.

"Podlaga za uskladitev delnega plačila za izgubljeni dohodek je sklep, ki bo te dneve objavljen. Novi znesek bo 751,77 eur bruto," so nam prejšnji teden, odgovorili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Stari bruto znesek je bil 734,15 evra. 

Sklep o uskladitvi je bil medtem v petek že objavljen. 

"Transferji so se zadnjikrat uskladili v letu 2011, potem se zaradi varčevalnih ukrepov niso usklajevali. Letos uskladitev bo," so nam povedali na ministrstvu in dodali, da sta se višina delnega plačila za izgubljeni dohodek za družinskega pomočnika po predpisih o socialnem varstvu in višina delnega plačila za izgubljeni dohodek starša po predpisih o starševskem varstvu določala drugače. Kako, niso pojasnili.

Transferji se po obstoječi zakonodaji usklajujejo dvakrat letno.

Višji vsi socialni transferji

Bodo pa za 2,4 odstotka višji tudi vsi drugi socialni in družinski transferji. V petkovem Uradnem listu je namreč ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve objavilo Sklep o usklajenih višinah transferjev, ki so določeni v nominalnih zneskih ter o odstotku uskladitve drugih transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji od 1. julija.

Kot pove že ime sklepa, se nova višina transferjev uporablja že od 1. julija. Približno višino zvišanja si lahko izračuna vsak sam, za vsakih 50 evrov prejemka bo ta po novem višji za 1,2 evra. Če nekdo prejema tristo evrov, bo po novem 7,2 evra več.

Družina, ki spada v prvi dohodkovni razred in ima dva otroka, bo tako dobila 5,40 evra več otroških dodatkov na mesec, družina z dvema otrokoma v tretjem dohodkovnem razredu pa 3,79 evra več.

Dodatek za veliko družino s tremi otroki bo po višji za približno deset evrov, po novem bo 404,48 evra (doslej 395 evrov), za družino s štirimi otroki ali več pa 491,52 evra (zdaj 480 evrov).

Dodatek za nego otroka znaša po novem 102,40 eura, za otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali gibalno oviranega otroka pa 204,80 eura,

– pomoč ob rojstvu otroka znaša 286,72 eura,

– starševski dodatek znaša 258,09 eura,

– materialni stroški za otroka v rejništvu znašajo 298,26 eura,

– plačilo dela rejniku znaša 135,68 eura.

Osnovni znesek minimalnega dohodka se uskladi tako, da od 1. julija 2019 znaša 402,18 eura.


Višje tudi štipendije in dodatki

Višje bodo tudi štipendije in dodatki k štipendijam, na primer za bivanje, za uspeh ter za štipendiste s posebnimi potrebami.

Nova višina Zoisove štipendije je 122,88 evra za dijaka in 143,36 evra za študenta, nova višina štipendije za deficitarne poklice je 102,40 evra.

Celotni sklep lahko najdete tukaj. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 18:13 23. Julij 2019.

    Vsaj nekaj dobrega za male postene ljudi.

  • MK
    15:15 23. Julij 2019.

    Banda. Kdo bo to vse plačal brezdelnežem? Onih z balkana je pa vsak dan več. Ko smo pa mi gor …

  • mph
    09:44 23. Julij 2019.

    Še ena pozitivna stvar pri tej vladi.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.