Visoka rast plač, to se bo zgodilo s socialnimi transferji

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kot smo poročali so plače lani po še nepopolnih podatkih zrasle za več kot pet odstotkov, kaj se bo zgodilo s socialnimi transferji.
Oglej si celoten članek

Socialnimi transferji se uskladijo enkrat letno, in sicer 1. marca. A zaradi rasti plač v lanskem letu si prejemniki ne morejo obetati višjih otroških dodatkov, štipendij, denarne socialne pomoči in drugih transferjev. 

Plače so se lani zvišale za več kot pet odstotkov, a zakon namreč določa, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom uskladijo z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu. A te lani ni bilo, obratno, cene življenjskih potrebščin so padle. Letna rast cen je bila v letu 2020 v povprečju −1,1-odstotna, je objavil statistični urad. Se bodo torej transferji celo znižali.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so nam pojasnili, da se skladno z zakonom uskladijo z rastjo, ne pa padcem cen življenjskih potrebščin, zato se v primeru padca transferji ne uskladijo.

Pri redni uskladitvi pokojnin je vlada stopila na zavoro in jo določila kar v zakonu, pokojnine so se tako že januarja zvišale za 2,5 odstotka. Visoka rast plač, ki vpliva na zvišanje pokojnin, je bila namreč v lanskem letu skoraj izključno posledica interventnih ukrepov vlade, predvsem izplačila kriznega dodatka tistim, ki so v prvem valu epidemije delali.

"Študentska urna postavka se po novem (od leta 2020 naprej) usklajuje z minimalno plačo. S povprečno plačo se usklajuje višina vrednotnice za osebno dopolnilno delo," so nam pojasnili na ministrstvu in dodali, da za razliko od pokojnin trenutno ni predvidena nižja uskladitev.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 17:21 25. Januar 2021.

    Plače grejo gor, ker se pred tem podražijo osnovne življenjske dobrine....

  • 15:03 25. Januar 2021.

    od kdaj je 5% visoka rast?

  • izy
    12:21 25. Januar 2021.

    Davek na plače naj znižajo pa bo za vse zaposlene boljše.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.